Pampuchy z sosem malinowym

Pampuchy z sosem malinowym

„Pampuchy z sosem malinowym” to propozycja na pyszną i kolorową potrawę. Idealna dla tych, którzy preferują słodkie obiady, ale też fantastyczny deser po posiłku. Leśny smak malin w połączeniu z delikatnymi, puszystymi kluskami na parze odmieni oblicze twojego stołu i z pewnością zaskoczy domowników. Jest to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne. Warto skusić się na tę aromatyczną kompozycję i odkryć, jak doskonale sos malinowy komponuje się z tradycyjnymi, polskimi kluskami. Bez wątpienia, pampuchy z sosem malinowym to przepis, który powinien znaleźć się w twoim kulinarnym repertuarze!

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 400g malin
  • 2 łyżki cukru

Pampuchy z sosem malinowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże i cukier wymieszać z łyżką ciepłego mleka, a następnie z łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło do miski z przesianą mąką, jajkami, mlekiem i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy mieszankę aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  3. Przykryć ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Posypać stolnicę mąką. Łyżką nabierać porcje wyrośniętego ciasta, delikatnie je spłaszczać i formować kulki.
  5. Ułożyć kulki na ściereczce i pozostawić na około pół godziny, przykrywając drugą ściereczką, aż kluski trochę podrosną.
  6. W garnku zagotować wodę. Na wierzch garnka położyć specjalne płaskie sito. Jeśli takiego nie ma, można użyć gazy lub lnianej ściereczki obwiązanej gumką. Układać na sitku kluski tak, aby się nie zlepiały, i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.
  7. 350 g malin zmiksować z cukrem, powstały sos polewać gotowe pampuchy. Pozostałe 50 g malin zostawić do dekoracji.

Serwować pampuchy z sosem malinowym oraz udekorować malinami. Smacznego!

Sos malinowy do klusek na parze.

xxxx – Dodatkowe informacje

Pampuchy z sosem malinowym można podawać również z gulaszem mięsnym jako danie główne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pampuchy na parze
Następny przepis: Pamuła - zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode