Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej
Przekąski na bazie mięsa zawsze cieszą się sporym uznaniem – tak jest też w przypadku naszych pałek z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej. Starannie wybrane składniki sprawiają, że mięso jest pełne smaku, soczyste i lekko pikantne. Ta wyrazista marynata kurczaka to doskonała kompozycja, której baza to ketchup i czosnek. Jeśli jesteś fanem grillowanych przekąsek, ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Jest to idealny wybór na spotkanie ze znajomymi lub rodzinny obiad. Bez względu na okazję, te aromatyczne pałki z kurczaka z pewnością zachwycą każdego miłośnika mięsnych smakołyków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 800g pałek z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka)
- Marynata:
- 5 łyżek ketchupu (płaskich)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można użyć klasycznej)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 szczypta mielonych liści laurowych (solidna)
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku (średnie lub większe)
Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej – jak zrobić?
- Czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte oraz osuszone kawałki kurczaka. Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą, w której przebywał, przełożyć do naczynia żaroodpornego i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia pałki poobracać, aby równomiernie były soczyste oraz nie wysuszone.
Porady – Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej
W zasadzie do przygotowania tej potrawy możecie użyć dowolnych części z kurczaka. Koniecznie spróbujcie!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pałki z kurczaka w kefirze z czosnkiem
Następny przepis: Pałki z kurczaka w rękawie