Pałki kurczaka w ketchupie z miodem
Pałki z kurczaka w miodzie i ketchupie to pyszne danie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. W tej prostoty pełnej propozycji, tradycyjny kurczak zyskuje nowy, swoisty smak dzięki połączeniu słodkiego miodu i pikantnego ketchupu. Kiedy aromatyczne i soczyste pałki z kurczaka spotka się z tą niespotykaną mieszanką, wynik będzie podwójnie smakowity. To danie połączy w sobie urok domowej kuchni z nutą nowoczesności. Zaskocz rodzinę i znajomych niecodziennym, a zarazem prostym pomysłem na kurczaka. Bez wątpienia, kurczak w ketchupie i miodzie stanie się nowym ulubieńcem na stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram pałek z kurczaka
- 1 szklanka ketchupu pikantnego
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Pałki kurczaka w ketchupie z miodem – jak zrobić?
-
Pałki kurczaka myjemy i osuszamy.
Ketchup mieszamy z miodem i przyprawami.
Łączymy sos z pałkami, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. -
Następnie wykładamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Na koniec pieczenia ustawiamy piekarnik wyżej około 200-220 stopni i pieczemy 5 minut do zrumienienia skórki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
Pałki kurczaka w ketchupie z miodem – dodatkowe informacje
Możemy użyć innej części kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami
Następny przepis: Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych