Pałki kurczaka w ketchupie z miodem

Pałki kurczaka w ketchupie z miodem

Pałki z kurczaka w miodzie i ketchupie to pyszne danie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. W tej prostoty pełnej propozycji, tradycyjny kurczak zyskuje nowy, swoisty smak dzięki połączeniu słodkiego miodu i pikantnego ketchupu. Kiedy aromatyczne i soczyste pałki z kurczaka spotka się z tą niespotykaną mieszanką, wynik będzie podwójnie smakowity. To danie połączy w sobie urok domowej kuchni z nutą nowoczesności. Zaskocz rodzinę i znajomych niecodziennym, a zarazem prostym pomysłem na kurczaka. Bez wątpienia, kurczak w ketchupie i miodzie stanie się nowym ulubieńcem na stole.

Składniki:

  • 1 kilogram pałek z kurczaka
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Pałki kurczaka w ketchupie z miodem – jak zrobić?

  1. Pałki kurczaka myjemy i osuszamy.
    Ketchup mieszamy z miodem i przyprawami.
    Łączymy sos z pałkami, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  2. Następnie wykładamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
    Na koniec pieczenia ustawiamy piekarnik wyżej około 200-220 stopni i pieczemy 5 minut do zrumienienia skórki.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego 😉

Pałki kurczaka w ketchupie z miodem – dodatkowe informacje

Możemy użyć innej części kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami
Następny przepis: Pałki kurczaka w płatkach kukurydzianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode