Pączki z różą i cukrem pudrem

Pączki z różą i cukrem pudrem

Pączki z różą i cukrem pudrem to klasyczny polski deser, który jest szczególnie popularny w czasie karnawału, ale smakuje równie dobrze przez cały rok. Są one aromatyczne, puszyste i pełne słodkiej niespodzianki w środku – konfitury z płatków róży. Pieczone do złotego koloru, po wyjęciu z piekarnika są obsypywane cukrem pudrem. Dla wielu, to małe, okrągłe ciastko jest wręcz synonimem szczęścia – każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie ich w domu incydentalnie sprawi, że całe mieszkanie zapełni się cudownym aromatem świeżo pieczonych pączków, które smakują jeszcze lepiej, kiedy są ciepłe.

Składniki:

  • 3,5 kg mąka tortowa
  • 350g drożdże
  • 450g cukier kryształ
  • 16 żółtka
  • 2l mleko
  • 250g margaryna palma lub masło
  • 3łyżki spirytusu lub ocet
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki soli
  • do smażenia 3 kg smalec
  • 250g c.puder
  • do dekoracji 2kg marmolada rózana

Pączki z różą i cukrem pudrem – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać do miski, mleko podgrzać i 1,5 szkl. mleka wymieszać z drożdżami i 3 łyżkami cukru.
    Tłuszcz całkowicie roztopić, żółtka utrzeć z cukrem kryształem i waniliowym na puszystą masę.
    Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, masę jajową, mleko letnie z solą i tłuszcz pod koniec wyrabiania ciasta oraz spirytus lub ocet.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dzielimy na kęsy po 40-50 g i wyrabiamy na kulkę i układamy do wyrośnięcia.
    Po podrośnięciu pączków przygniatamy deską oprószoną mąką pączki równomiernie i gdy są wyrośnięte kładziemy na tłuszcz rozgrzany do temp. 180 stopni i smażymy pod przykryciem z jednej strony, potem bez przykrycia.
    Ostudzone szprycujemy nadzieniem i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

Pączki z różą i cukrem pudrem – dodatkowe informacje

Do smażenia polecam smalec frytura oraz do ciasta spirytus.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki z nadzieniem czekoladowym
Następny przepis: Pączki z serka homogenizowanego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode