Pączki z różą i cukrem pudrem
Pączki z różą i cukrem pudrem to klasyczny polski deser, który jest szczególnie popularny w czasie karnawału, ale smakuje równie dobrze przez cały rok. Są one aromatyczne, puszyste i pełne słodkiej niespodzianki w środku – konfitury z płatków róży. Pieczone do złotego koloru, po wyjęciu z piekarnika są obsypywane cukrem pudrem. Dla wielu, to małe, okrągłe ciastko jest wręcz synonimem szczęścia – każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie ich w domu incydentalnie sprawi, że całe mieszkanie zapełni się cudownym aromatem świeżo pieczonych pączków, które smakują jeszcze lepiej, kiedy są ciepłe.
admin
Składniki:
- 3,5 kg mąka tortowa
- 350g drożdże
- 450g cukier kryształ
- 16 żółtka
- 2l mleko
- 250g margaryna palma lub masło
- 3łyżki spirytusu lub ocet
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki soli
- do smażenia 3 kg smalec
- 250g c.puder
- do dekoracji 2kg marmolada rózana
Pączki z różą i cukrem pudrem – jak zrobić?
- Mąkę przesiać do miski, mleko podgrzać i 1,5 szkl. mleka wymieszać z drożdżami i 3 łyżkami cukru.
Tłuszcz całkowicie roztopić, żółtka utrzeć z cukrem kryształem i waniliowym na puszystą masę.
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, masę jajową, mleko letnie z solą i tłuszcz pod koniec wyrabiania ciasta oraz spirytus lub ocet.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dzielimy na kęsy po 40-50 g i wyrabiamy na kulkę i układamy do wyrośnięcia.
Po podrośnięciu pączków przygniatamy deską oprószoną mąką pączki równomiernie i gdy są wyrośnięte kładziemy na tłuszcz rozgrzany do temp. 180 stopni i smażymy pod przykryciem z jednej strony, potem bez przykrycia.
Ostudzone szprycujemy nadzieniem i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Pączki z różą i cukrem pudrem – dodatkowe informacje
Do smażenia polecam smalec frytura oraz do ciasta spirytus.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pączki z nadzieniem czekoladowym
Następny przepis: Pączki z serka homogenizowanego