Pączki z dziurką inaczej, czyli Donut’s kokosowe

Pączki z dziurką inaczej, czyli Donut’s kokosowe

Czy kiedykolwiek marzyłeś o tym, aby spróbować czegoś innego na tłusty czwartek, choć nadal zachowało klasykę pączków? Spełnimy Twoje pragnienia za pomocą tego niepowtarzalnego przepisu na 'Pączki z dziurką inaczej, czyli Donut’s kokosowe’. To totalne odkrycie dla miłośników słodkości. Alternatywne pączki, które zachwycą nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Egzotyczny smak kokosa połączony z tradycyjnym ciastem – to musi zabrzmieć kusząco. Przygotuj siatkówkę na wyjątkowo apetyczny widok, a kubki smakowe na niezapomniane doznania. „Pączki inaczej” to przepis na udany deser, którym zaskoczysz swoich bliskich!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 80 ml oleju kokosowego lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 10g suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady do ozdoby + trochę kokosu
  • tłuszcz do pieczenia pączków

Pączki z dziurką inaczej, czyli donut’s kokosowe – jak zrobić?

  1. Mikserem utarłam jajo i żółtko z cukrem, dodałam mąki przesiane z drożdżami, podgrzane mleko, spirytus oraz sól.
  2. Ciasto wyrabiałam mikserem przez 5 minut, pod koniec dodałam roztopiony, ciepły olej kokosowy i wyrabiałam mikserem kolejne 2 minuty do uzyskania jędrnego ciasta na pączki. Ciasto będzie się kleiło do dłoni, ale takie ma być, nie dodawajcie mąki.
  3. Ciasto należy zostawić aby odpoczęło na 30 minut.
  4. Po upływie 30 minut na blat kuchenny wysypałam garść mąki, i rozwałkowałam na niej ciasto na grubość 1 cm. Wycinałam szklanką duże kółka, a na ich środku zakrętką po wodzie mineralnej – małe. Tak przygotowane donuty zostawiłam ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
    RADA–> Czas można przyśpieszyć i polepszyć efekt układając pączki na blaszce posmarowanej olejem, a blaszkę wstawić do piekarnika ustawionego na temperaturę 50 stopni. W takich warunkach pączki urosną szybciej i lepiej.
  5. Urośnięte pączki smażyłam w rozgrzanym do temperatury 170 stopni oleju.
  6. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą i posypać kokosem.

Pączki z dziurką inaczej, czyli Donut’s kokosowe – dodatkowe informacje

Jeżeli nie macie termometru cukierniczego wrzućcie jednego paczka jeżeli natychmiast stanie się brązowy lub ciemno złoty zmniejszcie temperaturę. Paczki powinny smażyć się po niecałej minucie z obu stron.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki z czekoladowym nadzieniem
Następny przepis: Pączki z Lodówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode