Pączki na tłusty czwartek z piwem
Pączki na piwie to tradycyjna polska uczta, którą przygotowuje się na tłusty czwartek – dzień przed rozpoczęciem wielkiego postu. Swoją wyjątkową, lekko alkoholową nutą zawdzięczają dodatkowi piwa, które dodaje się do ciasta. Wytrawne piwo sprawia, że pączki stają się puszyste i lekko chrupiące na zewnątrz, ale nadal są delikatnie wilgotne w środku, a także zapewniają niepowtarzalny smak, który różni się od tradycyjnych pączków. Przygotowując pączki na piwie, wprowadzimy nieco nowoczesności do klasycznego przepisu. Niezapomniany smak tych karnawałowych wypieków oczaruje niejednego smakosza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 10 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 10 dekagramów drożdży
- 1/2 butelki piwa
- 1/2 kostki margaryny Kasi
- 1 słoik wiśni drylowanych
- 5 łyżek mleka
- tłuszcz do smażenia pączków (1 kostka smalcu, 1 1/2 litra oleju)
Pączki na tłusty czwartek z piwem – jak zrobić?
- Wlać do małego garnuszka mleko i pogrzać, dodać drożdże i 3 łyżki cukru, wymieszać. Do miski wsypać 2 łyżki mąki, dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać. Odstawić na około 15 min.
- Piwo zagotować, wlać 2 łyżki gorącego do rozczynu wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu, wymieszać z mąką, cukrem waniliowym i pozostałym piwem. Wyrabiać ciasto. Margarynę rozpuścić dodać do ciasta z odrobiną soli. Dalej wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować pączki. Do każdego dodać po parę wiśni. Uformowane pączki ułożyć na stolnicy aby troszeczkę podrosły. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, odsączyć wystudzone posypać cukrem pudrem.
Pączki na tłusty czwartek z piwem – dodatkowe informacje
Do tłuszczu, w którym smażymy pączki na piwie, należy dodać surowego ziemniaka. Pączki nie nasiąkną tłuszczem, będą lepsze.