Pączki bez mleka

Pączki bez mleka

Pączki to słodki dzień dla wielu, ale dla niektórych alergii czy nietolerancji pokarmowych, może przynieść pewne wyzwania. Nasz przepis na pączki bez mleka przychodzi z sosem. Pozwala cieszyć się tymi pysznymi wypiekami bez obaw o negatywne skutki zdrowotne. Bez śladu mleka, ale z całą gamą smaku, stanowią pyszną alternatywę dla tradycyjnych pączków. Unikalna konsystencja i aromat robią z nich prawdziwą uczta nie tylko dla osób unikających mleka, ale też dla każdego, kto chce spróbować czegoś nieco innego. Teraz każdy może cieszyć się pączkami i nikt nie musi się martwić o swoje ograniczenia żywieniowe.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • do podsypania
  • 1 margaryna (25 dag)
  • 1/2 szkl. cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 2 jaja
  • 10 dag drożdży
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (na 1/2 l)
  • 2 szkl. wody
  • marmolada do nadziania
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis na pączki bez mleka

  1. Margarynę pokroić do miski i zalać gorącym budyniem ugotowanym w 2 szklankach wody. Gdy przestygnie, dodać rozkruszone drożdże, mąkę, ubite z cukrem żółtka i całe jajka. Dokładnie wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wykrawać kółka o średnicy 10-11 cm. Na środek każdego kółka kłaść łyżeczkę marmolady i zlepiać ciasto, tworząc kulki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  3. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Partiami smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Pączki bez mleka – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wyszło mi 42 sztuki. Podczas smażenia pączek nie powinniem dotykać dna tylko pływać swobodnie. Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny – składniki dokładnie utrzeć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki angielskie
Następny przepis: Paczki bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode