Ozorki wieprzowe w galarecie

Ozorki wieprzowe w galarecie

Ozorki wieprzowe w galarecie to tradycyjna polska przekąska, idealna na zimno do piwa lub wina. Ten przepis to prawdziwy powrót do smaków dzieciństwa. Zapewne każdy, który dorastał w Polsce, spotkał się z nimi podczas rodzinnych spotkań i świąt. Przepis na ozorki wieprzowe w galarecie to połączenie delikatnego mięsa z aromatycznymi warzywami zamkniętymi w smakowitej galaretce. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości i precyzji, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza te starania. Ta staropolska, wędlarska potrawa na pewno wzbogaci stół każdego miłośnika tradycyjnej, polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kilogram ozorków wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Pół pora
  • 1 opakowanie żelatyny spożywczej / na 2 litry/
  • 2 kostki rosołowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet

Ozorki wieprzowe w galarecie – jak zrobić?

  1. Ozorki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 0,5 godziny. Odcedzamy i ostudzone obieramy ze skórki.
  2. Obieramy warzywa, myjemy.
  3. Do garnka z wodą wkładamy ozorki. Po godzinie gotowania dodajemy kostki rosołowe, obrane warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
  4. Ozory wyjmujemy z wywaru. Wywar cedzimy przez sito. Warzywa można użyć do dekoracji. Ozory studzimy i kroimy w plasterki.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w kilka łyżek zimnej wody i po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłego wywaru. Paczka żelatyny wystarczy na 2 litry wywaru. Podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
  6. Plastry ozorków układamy na półmisku, dekorujemy wg uznania. Zalewamy galaretą. Odstawiamy do zastygnięcia.

Ozorki wieprzowe w galarecie – dodatkowe informacje

Wywar można ugotować na porcjach rosołowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ozór wołowy w sosie chrzanowym
Następny przepis: Ozorki cielęce w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode