Ozorki wieprzowe w galarecie
Ozorki wieprzowe w galarecie to tradycyjna polska przekąska, idealna na zimno do piwa lub wina. Ten przepis to prawdziwy powrót do smaków dzieciństwa. Zapewne każdy, który dorastał w Polsce, spotkał się z nimi podczas rodzinnych spotkań i świąt. Przepis na ozorki wieprzowe w galarecie to połączenie delikatnego mięsa z aromatycznymi warzywami zamkniętymi w smakowitej galaretce. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości i precyzji, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza te starania. Ta staropolska, wędlarska potrawa na pewno wzbogaci stół każdego miłośnika tradycyjnej, polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ozorków wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Pół pora
- 1 opakowanie żelatyny spożywczej / na 2 litry/
- 2 kostki rosołowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- Sól
- Pieprz
- Ocet
Ozorki wieprzowe w galarecie – jak zrobić?
- Ozorki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 0,5 godziny. Odcedzamy i ostudzone obieramy ze skórki.
- Obieramy warzywa, myjemy.
- Do garnka z wodą wkładamy ozorki. Po godzinie gotowania dodajemy kostki rosołowe, obrane warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
- Ozory wyjmujemy z wywaru. Wywar cedzimy przez sito. Warzywa można użyć do dekoracji. Ozory studzimy i kroimy w plasterki.
- Żelatynę rozpuszczamy w kilka łyżek zimnej wody i po rozpuszczeniu dodajemy do ciepłego wywaru. Paczka żelatyny wystarczy na 2 litry wywaru. Podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, doprawiamy solą, pieprzem i octem.
- Plastry ozorków układamy na półmisku, dekorujemy wg uznania. Zalewamy galaretą. Odstawiamy do zastygnięcia.
Ozorki wieprzowe w galarecie – dodatkowe informacje
Wywar można ugotować na porcjach rosołowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ozór wołowy w sosie chrzanowym
Następny przepis: Ozorki cielęce w galarecie