Owocowy bukiet jadalny
Owocowy bukiet jadalny to fantastyczna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnego bukietu kwiatów. Zrobić go można z ulubionych owoców, które w kreatywny sposób układamy w przepiękną kompozycję. Sekretem jest dbałość o szczegóły: odpowiednie wybranie, skrojenie oraz prezentacja owoców. Chromełka melona, kawałki winogron, truskawki, kiwi i inne ulubione owoce mogą skomponować prawdziwe dzieło sztuki, które nie tylko zachwyca na widok, ale również smakuje wyśmienicie. Ten przepis jest doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę, dodatek do deseru czy uroczysty prezent. Stwórzcie swój własny, piękny i smaczny owocowy bukiet!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4-5 cytryny
- 7-8 mandarynek
- 3 limonki
- zielone dowolne liście
- opakowanie długich wykałaczek
- taśma przeźroczysta
- folia spożywcza przeźroczysta
- wstążki
- papier ozdobny/ folia ozdobna
Owocowy bukiet jadalny – jak zrobić?
- Owoce umyć i osuszyć. Każdy owoc zafoliować. Kilka owoców przekrojonych na pół, bukiet będzie ciekawszy. Do każdego owoca wbijamy po 3 długie wykałaczki na ok 1cm głębokości.
- Liście dzielimy na mniejsze gałązki i za pomocą taśmy lub wstążki mocujemy do wykałaczki.
-
Bukiet układamy wg swojej koncepcji. Owoce i liście zbieramy w jeden bukiet. Za pomocą taśmy przezroczystej skręcamy środek, tak żeby nam nic się nie rozwaliło. Bukiet dekorujemy folią ozdobną i piękną kokardą.
Owocowy bukiet jadalny – dodatkowe informacje
Owoce z bukietu nadają się do zjedzenia, taki bukiet może postać maksymalnie 2 dni. Owoce wybieramy mniejsze, lepiej będą się trzymać na wykałaczkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Owocowe Muffinki Śniadaniowe / Bezglutenowe, Bez Mleka
Następny przepis: Owsiane ciasteczka z miodem