owoce w kompocie na zimę

owoce w kompocie na zimę

Przygotowywanie przetworów na zimę to prawdziwa sztuka, która pozwala cieszyć się smakiem świeżych owoców przez cały rok. Owoce w kompocie na zimę to nieodłączna część tej tradycji. Utrwalanie smaku wiśni, które słońce obdarzyło swym promieniem i dojrzałością, może być porywającym doświadczeniem dla naszych kubków smakowych. Zaledwie kilka prostych składników: świeże wiśnie, cukier i woda, pozwolą stworzyć przetwory, które będą nie tylko smaczne, ale także zachują wszystkie korzystne właściwości sezonowych owoców. Każda porcja tego kompotu to powrót do letnich chwil, pełnych słońca i naturalnych smaków.

Składniki:

  • Owoce: wiśnie, szklanki, mirabelki, gruszki, jabłka, truskawki, porzeczki, aronia itp
  • Zalewa: 1kg cukru na 2 litry wody

Owoce w kompocie na zimę – jak zrobić?

  • 1.

    Owoce oczyścić i ułożyć w słoikach, a następnie zalać zimną zalewą i pasteryzować przez 5-10 minut, w zależności od rodzaju owocu.

    Zalewę można robić słodszą, jeśli owoce są kwaśniejsze, albo jak ktoś lubi dużo słodsze.

    Smacznego 🙂

Owoce w kompocie na zimę – jak zrobić?

  1. Owoce oczyścić i ułożyć w słoikach, a następnie zalać zimną zalewą i pasteryzować przez 5-10 minut, w zależności od rodzaju owocu.

    Zalewę można robić słodszą, jeśli owoce są kwaśniejsze, albo jak ktoś lubi dużo słodsze.

    Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Oczywiście podstawową zalewę można urozmaicać dodając ulubione przyprawy, np. cynamon, wanilię albo miętę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni
Następny przepis: Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode