owoce w kompocie na zimę
Przygotowywanie przetworów na zimę to prawdziwa sztuka, która pozwala cieszyć się smakiem świeżych owoców przez cały rok. Owoce w kompocie na zimę to nieodłączna część tej tradycji. Utrwalanie smaku wiśni, które słońce obdarzyło swym promieniem i dojrzałością, może być porywającym doświadczeniem dla naszych kubków smakowych. Zaledwie kilka prostych składników: świeże wiśnie, cukier i woda, pozwolą stworzyć przetwory, które będą nie tylko smaczne, ale także zachują wszystkie korzystne właściwości sezonowych owoców. Każda porcja tego kompotu to powrót do letnich chwil, pełnych słońca i naturalnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Owoce: wiśnie, szklanki, mirabelki, gruszki, jabłka, truskawki, porzeczki, aronia itp
- Zalewa: 1kg cukru na 2 litry wody
Owoce w kompocie na zimę – jak zrobić?
-
1.
Owoce oczyścić i ułożyć w słoikach, a następnie zalać zimną zalewą i pasteryzować przez 5-10 minut, w zależności od rodzaju owocu.
Zalewę można robić słodszą, jeśli owoce są kwaśniejsze, albo jak ktoś lubi dużo słodsze.
Smacznego
Owoce w kompocie na zimę – jak zrobić?
- Owoce oczyścić i ułożyć w słoikach, a następnie zalać zimną zalewą i pasteryzować przez 5-10 minut, w zależności od rodzaju owocu.
Zalewę można robić słodszą, jeśli owoce są kwaśniejsze, albo jak ktoś lubi dużo słodsze.
Smacznego
xxxx – dodatkowe informacje
Oczywiście podstawową zalewę można urozmaicać dodając ulubione przyprawy, np. cynamon, wanilię albo miętę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni
Następny przepis: Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką