OSTRE PAPRYCZKI NADZIEWANE TUŃCZYKIEM w OLIWIE (PEPERONCINI con TONNO SOTT’OLIO)
Chcesz poczuć nutę prawdziwej włoskiej kuchni? Przygotuj ostre papryczki nadziewane tuńczykiem w oliwie. To prawdziwa uczta dla smakoszy – pikantna papryka w harmonijnym połączeniu z delikatnym mięsem tuńczyka. Idealne jako przekąska na gorące, letnie dni lub jako dodatek do kanapek. Spróbujcie tej przekąski, która z pewnością podbije serca miłośników pikantnych dań. Swój unikalny smak zawdzięcza śródziemnomorskiej mieszance składników: ostrej papryczce, soczystemu tuńczykowi i wybornej oliwie. Przepis przewiduje również dodatek sosu pomidorowego, czosnku i natki pietruszki. Wypróbuj i ciesz się wyjątkowym smakiem tego włoskiego przysmaku!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g ostrej okrągłej papryczki (peperoncino)
- oliwa z oliwek lub olej roślinny np. słonecznikowy
- na nadzienie:
- 200 g odecedzonego z oliwy tuńczyka
- 2 łyżki kaparów
- 6 filecików anchois
- do obgotowania papryczek:
- 250 ml białego octu winnego
- 250 ml białego wina
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenke pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
Ostre papryczki nadziewane tuńczykiem w oliwie (peperoncini con tonno sott’olio) – jak zrobić?
- Umyj papryczki, usuń ogonek i przy pomocy małej łyżeczki wydrąż środek. Ewentualnie wypłucz pod bierzącą wodą.
- Do garnka wlej wino, ocet i dodaj wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia i wrzuć papryczki. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Obgotowane papryczki odcedź i poukładaj na bawełnianej ściereczce lub na ręczniku papierowym wydrążoną częścia do dołu. Papryczki przed nadzianiem muszą być suche, w ten sposób będą lepiej i dłużej się przechowywać. Najlepiej pozostawić je na całą noc do obeschnięcia.
- Przygotuj nadzienie. Tuńczyka zmiksuj szybko rozdrabniaczem (na wolnych obrotach) z kaparami i z pokrojonymi anchois. Wyciągnij z miksera i przemieszaj łyżką.
- Przy pomocy małej łyżeczki nadziewaj tuńczykiem osuszone papryczki. Wkładaj dość ciasno do słoiczka (nadzieniem do góry lub do powerzchni słoiczka). Zalej oliwą i poczekać przez ok. 5 min., aż oliwa trochę ścieknie, poczym uzupełnić jej poziom (oliwa musi sięgać 1 cm ponad poziom papryczek). Dokładnie zakręć słoiczki.
Buon Appetito!
OSTRE PAPRYCZKI NADZIEWANE TUŃCZYKIEM w OLIWIE (PEPERONCINI con TONNO SOTT’OLIO) – dodatkowe informacje
Tak przygotowane papryczki papryka faszerowana tuńczykiem przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu (nawet do roku czasu).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu
Następny przepis: Ostry różowy sos