Ośmiornica po galicyjsku – Pulpo a la Gallega
Zachwyć swoich gości i pobudź swoje kubki smakowe klasycznym daniem kuchni galicyjskiej – Pulpo a la Gallega. To niezwykłe danie, znane również jako Ośmiornica po galicyjsku, ma swoje korzenie w północno-zachodniej Hiszpanii i jest jednym z najbardziej popularnych przysmaków regionu Galicja. Charakterystyczne dla tego przepisu jest połączenie miękkiej, delikatnej ośmiornicy z ostrością papryki i doprawienia. To danie, które łączy w sobie prostotę składników z wyrafinowanym smakiem, może być podane jako tapas lub jako główne danie. Gotowanie pulpo a la gallega to prawdziwa sztuka kulinarnej miłości.
admin
Składniki:
- 1 kalmar (u mnie mrożony około 1 kg)
- cebula
- 2 liście laurowe
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sól morska
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- 3 ziemniaki
Ośmiornica po galicyjsku – pulpo a la gallega – jak zrobić?
-
1.
Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce. -
2.
Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części (o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie ośmiornicę ugotować do miękkości. Ja gotowałam swoją w wolnowarze. Do nagrzanej misy włożyć przygotowaną ośmiornicę, dodać obraną cebulę, parę ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe, zalać gorącą wodą tak, aby ośmiornica była zakryta. Gotować w ustawieniu high 4-6 godzin, lub low 6-8. Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy. Moja była gotowa po 4 godzinach – trzeba sprawdzić czy widelec lub nóż wchodzą w najgrubszą część ramienia bez problemu. -
3.
Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie. -
4.
W międzyczasie do małego garnka przelać część wody z wolnowaru – tyle ile trzeba, posolić lekko i ugotować w niej 3 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Odcedzić, przetudzić. -
5.
Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, wszystko posolić solą morską, posypać papryką ostrą i słodką, polać obficie oliwą. Smacznego!
Porady – Ośmiornica po galicyjsku – Pulpo a la Gallega
Gotowanie tradycyjne: napełnić duży garnek wodą i zagotować. Kiedy woda się zgotuje, zanurzyć ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2 razy, to spowoduje, że ośmiornica skruszeje. Odlać większość wody, dodać cebulę i liść laurowy, gotować ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie, garnek przykryty, ok 35-40 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Oscypek panierowany
Następny przepis: Ośmiorniczki w dyniowym curry