Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega

Ośmiornica po galicyjsku – Pulpo a la Gallega

Zachwyć swoich gości i pobudź swoje kubki smakowe klasycznym daniem kuchni galicyjskiej – Pulpo a la Gallega. To niezwykłe danie, znane również jako Ośmiornica po galicyjsku, ma swoje korzenie w północno-zachodniej Hiszpanii i jest jednym z najbardziej popularnych przysmaków regionu Galicja. Charakterystyczne dla tego przepisu jest połączenie miękkiej, delikatnej ośmiornicy z ostrością papryki i doprawienia. To danie, które łączy w sobie prostotę składników z wyrafinowanym smakiem, może być podane jako tapas lub jako główne danie. Gotowanie pulpo a la gallega to prawdziwa sztuka kulinarnej miłości.

Składniki:

  • 1 kalmar (u mnie mrożony około 1 kg)
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • 3 ziemniaki

Ośmiornica po galicyjsku – pulpo a la gallega – jak zrobić?

  1. image-1vwf9g4
    1.
    Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce.
  2. 2.
    Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części (o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie ośmiornicę ugotować do miękkości. Ja gotowałam swoją w wolnowarze. Do nagrzanej misy włożyć przygotowaną ośmiornicę, dodać obraną cebulę, parę ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe, zalać gorącą wodą tak, aby ośmiornica była zakryta. Gotować w ustawieniu high 4-6 godzin, lub low 6-8. Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy. Moja była gotowa po 4 godzinach – trzeba sprawdzić czy widelec lub nóż wchodzą w najgrubszą część ramienia bez problemu.
  3. image-1x8ako2
    3.
    Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie.
  4. 4.
    W międzyczasie do małego garnka przelać część wody z wolnowaru – tyle ile trzeba, posolić lekko i ugotować w niej 3 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Odcedzić, przetudzić.
  5. 5.
    Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, wszystko posolić solą morską, posypać papryką ostrą i słodką, polać obficie oliwą. Smacznego!

Porady – Ośmiornica po galicyjsku – Pulpo a la Gallega

Gotowanie tradycyjne: napełnić duży garnek wodą i zagotować. Kiedy woda się zgotuje, zanurzyć ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2 razy, to spowoduje, że ośmiornica skruszeje. Odlać większość wody, dodać cebulę i liść laurowy, gotować ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie, garnek przykryty, ok 35-40 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oscypek panierowany
Następny przepis: Ośmiorniczki w dyniowym curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode