Orzechowy miodownik

Orzechowy miodownik

Orzechowy miodownik to tradycyjny ciasto, które pojawiło się na naszych stołach dzięki naszym babciom, a każde z nich miało swój tajemniczy przepis. To, co czyni go wyjątkowym, to niesamowita mieszanka smaków – subtelna słodycz miodu zaakcentowana nutą orzechową daże uczucie prawdziwie domowej atmosfery. Przy przygotowaniu tego przepisu kluczowe jest połączenie mocnego, ciemnego miodu z chrupiącymi orzechami. Dopełnieniem tego jest pyszna polewa orzechowa, która daje ciastu niepowtarzalny smak. Orzechowy miodownik to idealny wybór dla osób, które cenią sobie poczucie tradycji i domowego ciepła na swoim talerzu.

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • Polewa orzechowa:
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • Krem 1:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem (w sumie 80 g)
  • Krem 2:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (300 g)

Orzechowy miodownik – jak zrobić?

  1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub nieco większe), wyłożone papierem do pieczenia.
  2. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy).
  3. Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (blat z orzechami warto piec chwilę dłużej).
  4. Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.
  5. Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.
  6. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Orzechowy miodownik – dodatkowe informacje

Można użyć gotowej masy kajmakowej zamiast gotować polewę orzechową, ponieważ placek jest z miodem, najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy zmieknie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechowo-waniliowe rożki
Następny przepis: Orzechowy likierek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode