Orzechowy miodownik
Orzechowy miodownik to tradycyjny ciasto, które pojawiło się na naszych stołach dzięki naszym babciom, a każde z nich miało swój tajemniczy przepis. To, co czyni go wyjątkowym, to niesamowita mieszanka smaków – subtelna słodycz miodu zaakcentowana nutą orzechową daże uczucie prawdziwie domowej atmosfery. Przy przygotowaniu tego przepisu kluczowe jest połączenie mocnego, ciemnego miodu z chrupiącymi orzechami. Dopełnieniem tego jest pyszna polewa orzechowa, która daje ciastu niepowtarzalny smak. Orzechowy miodownik to idealny wybór dla osób, które cenią sobie poczucie tradycji i domowego ciepła na swoim talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- Polewa orzechowa:
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- Krem 1:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem (w sumie 80 g)
- Krem 2:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (300 g)
Orzechowy miodownik – jak zrobić?
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub nieco większe), wyłożone papierem do pieczenia.
- Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy).
- Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (blat z orzechami warto piec chwilę dłużej).
- Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.
- Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.
- Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Orzechowy miodownik – dodatkowe informacje
Można użyć gotowej masy kajmakowej zamiast gotować polewę orzechową, ponieważ placek jest z miodem, najlepiej będzie smakował na drugi dzień, kiedy zmieknie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzechowo-waniliowe rożki
Następny przepis: Orzechowy likierek