Orzechówka - syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności

Orzechówka – syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności

Orzechówka, popularny napój w wielu krajach Europy Wschodniej, to wyjątkowy syrop sporządzony z zielonych orzechów włoskich. Wyróżnia go nie tylko specyficzny smak, ale przede wszystkim liczne właściwości zdrowotne. Bogaty w składniki odżywcze, ma działanie przeciwutleniające oraz poprawiające ogólną kondycję organizmu. Sok z orzecha włoskiego, główny składnik orzechówki, obfituje w witaminy i minerały niezbędne dla zdrowia. Wypróbuj swoje własne domowe orzechówki, korzystając z naszego przepisu na ten wyjątkowy syrop.

Składniki:

  • Przygotowanie:
  • Waga orzechów powinna odpowiadać wadze cukru w stosunku 1:1
  • 1 kg zielonych orzechów włoskich
  • 1 kg cukru kryształu

Orzechówka – syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności – jak zrobić?

  1. Zebrane orzechy dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry, (kroimy w rękawicach, gdyż orzech bardzo brudzi!).
  2. W słoju przesypujemy plastry orzecha cukrem, odstawiamy w ciemne miejsce na 2 do 3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając.
  3. Syrop, który się wytworzy zlewamy i odstawiamy na kilka godzin.
  4. Przygotowujemy butelki i ponownie zlewamy syrop, uważając, aby na spodzie pozostał powstały osad.
  5. Do syropu dla walorów smakowych można dodać kilka goździków, korę cynamonu lub laskę wanilii.

Słowa kluczowe: orzechówka właściwości, sok z orzecha włoskiego, syrop z orzecha włoskiego.

Orzechówka – dodatkowe informacje

Gotowy syrop z orzechówki można stosować profilaktycznie lub doraźnie wg. potrzeb od 10 do 40 kropel dziennie. Ma wiele właściwości, które wpływają na nasz układ trawienny – działa odtruwająco, przeciwzapalnie oraz grzybobójczo. Syrop z orzecha włoskiego jest polecany jako wsparcie przy zatruciach i biegunce. Dodatkowo, wzmacnia nasz organizm i oczyszcza krew. Można go również stosować zewnętrznie, przecierając nim skórę z problemem trądziku czy łuszczycy. Należy jednak pamiętać, że pod względem smakowym nie jest to żadna rewelacja, ale jak mówi przysłowie „nie wszystko złoto, co się świeci”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechówka na żołądek
Następny przepis: Ciasto Orzechowo-jabłkowa Pychotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode