Orzechówka na żołądek

Orzechówka na żołądek

Czy kiedykolwiek próbowałeś orzechówki na żołądek? To wyjątkowa nalewka, której głównym składnikiem są orzechy włoskie. Ta domowa orzechówka nie tylko zaspokaja pragnienie, ale jest również polecana ze względu na swoje korzyści dla zdrowia. Nalewka orzechowa na żołądek jest znanym lekarstwem na problemy trawienne i niewielkie dolegliwości żołądkowe. Ten szczególny przepis, który za chwilę Ci przedstawię, jest prosty do wykonania i idealny do przygotowania w domu. Sprawdź, jak zrobić orzechówkę na żołądek i przekonaj się, jak taka orzechówka lecznicza może być smaczna.

Składniki:

  • 20 sztuk zielonych orzechów
  • 20 łyżek cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 0,5 litra alkoholu

Orzechówka na żołądek – jak zrobić?

  1. Orzechy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (uwaga barwią ręce). Przesypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrami. Odstawiamy w zakręconym słoju na 3 tygodnie, codziennie potrząsając. Po tym czasie filtrujemy przez gazę powstały syrop. Zalewamy go wódką, przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy. Dla wzmocnienia możemy zamiast wódki dodać spirytus.

Orzechówka na żołądek – dodatkowe informacje

Owoce orzecha włoskiego przeznaczone na nalewkę najlepiej zrywać, na początku lipca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechowiec z masłem orzechowym
Następny przepis: Orzechówka - syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode