Orzechówka

Orzechówka

Przygotowanie własnej orzechówki to doskonałe połączenie długiej tradycji i niepowtarzalnego smaku. Orzechy włoskie są podstawą tego aromatycznego napoju, który swoją popularność zawdzięcza unikalnemu, głębokiemu smakowi oraz delikatnej słodyczy. Orzechówka, to nie tylko wódka orzechowa o niepowtarzalnej nucie smakowej, ale również symbol domowego, staropolskiego gospodarstwa. Ten wyjątkowy alkohol, którym można zaskoczyć gości na różnego rodzaju imprezach, jest zarówno łatwy w przygotowaniu, jak i bardzo satysfakcjonujący w smaku. A przepis na orzechówkę, o którym mowa, pouczy Cię, jak z setek podobnych, wybrać ten jedyny, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • – 25 sztuk świeżych zielonych orzechów włoskich
  • – 1/2 litra wódki
  • – 1/2 litra spirytusu
  • – 1 szklanka cukru

Orzechówka – jak zrobić?

  1. Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo barwią więc uważać na ręce i używać rękawiczek.

    Orzechy zalać wódką i spirytusem w szklanym słoju i odstawić na 4 tygodnie.

    Po tym czasie płyn stanie się ciemnobrunatny.

  2. Alkohol zlać przez lejek z gazą a orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie, aż cukier się rozpuści.

    Orzechy z cukrem od czasu do czasu przemieszać.

    Syrop zlać tak samo przez watę, dodać uprzednio zlany alkohol i odstawić do sklarowania.

    Klarowną nalewkę zlać znad osadu do butelek również przez watę.

    Orzechówka im dłużej leży tym jest lepsza.

Orzechówka – dodatkowe informacje

Powinna aż 12 miesięcy dojrzewać. Dopiero po roku osiąga swój charakterystyczny smak – ale niecierpliwi po sześciu miesiącach mogą już degustować.

Jeśli lubicie bardziej słodką nalewkę to trzeba dodać 1 szklankę cukru więcej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechowiec bez mąki
Następny przepis: Orzechowiec z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode