Orzechówka
Składniki:
- – 25 sztuk świeżych zielonych orzechów włoskich
- – 1/2 litra wódki
- – 1/2 litra spirytusu
- – 1 szklanka cukru
Orzechówka – jak zrobić?
-
Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo barwią więc uważać na ręce i używać rękawiczek.
Orzechy zalać wódką i spirytusem w szklanym słoju i odstawić na 4 tygodnie.
Po tym czasie płyn stanie się ciemnobrunatny.
-
Alkohol zlać przez lejek z gazą a orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie, aż cukier się rozpuści.
Orzechy z cukrem od czasu do czasu przemieszać.
Syrop zlać tak samo przez watę, dodać uprzednio zlany alkohol i odstawić do sklarowania.
Klarowną nalewkę zlać znad osadu do butelek również przez watę.
Orzechówka im dłużej leży tym jest lepsza.
Orzechówka – dodatkowe informacje
Powinna aż 12 miesięcy dojrzewać. Dopiero po roku osiąga swój charakterystyczny smak – ale niecierpliwi po sześciu miesiącach mogą już degustować.
Jeśli lubicie bardziej słodką nalewkę to trzeba dodać 1 szklankę cukru więcej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzechowiec bez mąki
Następny przepis: Orzechowiec z masłem orzechowym