Oponki z serka homogenizowanego
Dzisiaj podajemy przepis na oponki z serka homogenizowanego. To tradycyjne polskie danie z nowoczesnym twistem, w którym kluczowym składnikiem jest serek homogenizowany, przede wszystkim o smaku waniliowym. Ten łatwy w przygotowaniu deser jest delikatny, słodki i ma wyjątkowo puszystą konsystencję. Jeżeli wydaje Ci się, że oponki są skomplikowane do przygotowania, ten przepis zdecydowanie Cię przekona do zmiany zdania. Pączki serowe z serka homogenizowanego są pyszne i satysfakcjonujące, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Oponki z serkiem homogenizowanym to smakowite danie, które pokochają nie tylko dzieci. Zatem jeśli szukasz pomysłu na słodkie danie, to ten przepis na oponki z pewnością Ci się spodoba.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Tłuszcz do smażenia
- Cukier puder do posypania
Oponki z serka homogenizowanego – jak zrobić?
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serki homogenizowane. Wszystko dokładnie połączyć. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać wymieszane serki. Zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 2-3 mm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
- Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Słowa kluczowe: serek homogenizowany jak zrobić, oponki z serka waniliowego, przepis na oponki z serka homogenizowanego, serek homogenizowany thermomix, oponki serowe z serka homogenizowanego, pączki serowe serek homogenizowany, pączki serowe z serka homogenizowanego, oponki z serkiem homogenizowanym, oponki kwestia smaku
Porady – Oponki z serka homogenizowanego – dodatkowe informacje
Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Oponki, zamiast posypywać cukrem pudrem, można udekorować lukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Oponki z lekcji ZPT
Następny przepis: Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro