Oponki z serka homogenizowanego

Oponki z serka homogenizowanego

Dzisiaj podajemy przepis na oponki z serka homogenizowanego. To tradycyjne polskie danie z nowoczesnym twistem, w którym kluczowym składnikiem jest serek homogenizowany, przede wszystkim o smaku waniliowym. Ten łatwy w przygotowaniu deser jest delikatny, słodki i ma wyjątkowo puszystą konsystencję. Jeżeli wydaje Ci się, że oponki są skomplikowane do przygotowania, ten przepis zdecydowanie Cię przekona do zmiany zdania. Pączki serowe z serka homogenizowanego są pyszne i satysfakcjonujące, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Oponki z serkiem homogenizowanym to smakowite danie, które pokochają nie tylko dzieci. Zatem jeśli szukasz pomysłu na słodkie danie, to ten przepis na oponki z pewnością Ci się spodoba.

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Oponki z serka homogenizowanego – jak zrobić?

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać serki homogenizowane. Wszystko dokładnie połączyć. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać wymieszane serki. Zagnieść ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 2-3 mm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem.
  3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  4. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Słowa kluczowe: serek homogenizowany jak zrobić, oponki z serka waniliowego, przepis na oponki z serka homogenizowanego, serek homogenizowany thermomix, oponki serowe z serka homogenizowanego, pączki serowe serek homogenizowany, pączki serowe z serka homogenizowanego, oponki z serkiem homogenizowanym, oponki kwestia smaku

Porady – Oponki z serka homogenizowanego – dodatkowe informacje

Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. Oponki, zamiast posypywać cukrem pudrem, można udekorować lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oponki z lekcji ZPT
Następny przepis: Orecchiette w sosie pomidorowym na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode