Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej.
Opieńki w zalewie octowej lekko słodkiej to przepis, który łączy opieńki marynowane na słodko z wyjątkowym, kwasowym smakiem octu. Te charakterystyczne jesiennie grzyby, poza swoim unikalnym smakiem, stanowią dobre źródło błonnika i białka. Po umarynowaniu ich w zalewie octowej z dodatkiem cukru, zyskujemy niepowtarzalną kombinację ostro-słodkiej aury, podkreślającą ich naturalne walory smakowe. Właśnie tak przygotowane opieńki to doskonały smakowy dodatek do kanapek, sałatek czy jako przekąska na zimno. Składniki są proste i łatwo dostępne, a rezultat z pewnością usatysfakcjonuje miłośników grzybów i nie tylko.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 1 kg małych opienek – najlepiej tylko kapelusze
- 1/2 łyżeczki soli
- Zalewa
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1 mała cebula pokrojona w plasterki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- kilka ziaren gorczycy
Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej – jak zrobić?
-
1.
Opieńki oczyścić, włożyć do garnka zalać wodą, dodać trochę soli i i gotować przez 15 minut. -
2.
Wszystkie składniki na zalewę zagotować. -
3.
Opieńki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zalać zalewą. -
4.
Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka, postawić na ściereczce i pozostawić do ostygnięcia. -
5.
SMACZNEGO
Słowa kluczowe: opieńki w zalewie octowej przepis, opieńki marynowane na słodko, zalewa octowa do opieniek, opieńki w zalewie octowej, opieńka w zalewie octowej
Porady – Dodatkowe informacje
Mozna nieco zmniejszyc ilosc octu.