Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej.

Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej.

Opieńki w zalewie octowej lekko słodkiej to przepis, który łączy opieńki marynowane na słodko z wyjątkowym, kwasowym smakiem octu. Te charakterystyczne jesiennie grzyby, poza swoim unikalnym smakiem, stanowią dobre źródło błonnika i białka. Po umarynowaniu ich w zalewie octowej z dodatkiem cukru, zyskujemy niepowtarzalną kombinację ostro-słodkiej aury, podkreślającą ich naturalne walory smakowe. Właśnie tak przygotowane opieńki to doskonały smakowy dodatek do kanapek, sałatek czy jako przekąska na zimno. Składniki są proste i łatwo dostępne, a rezultat z pewnością usatysfakcjonuje miłośników grzybów i nie tylko.

Składniki:

  • około 1 kg małych opienek – najlepiej tylko kapelusze
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Zalewa
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 mała cebula pokrojona w plasterki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • kilka ziaren gorczycy

Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej – jak zrobić?

  1. 1.
    Opieńki oczyścić, włożyć do garnka zalać wodą, dodać trochę soli i i gotować przez 15 minut.
  2. 2.
    Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
  3. 3.
    Opieńki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zalać zalewą.
  4. 4.
    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka, postawić na ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
  5. 5.
    SMACZNEGO

Słowa kluczowe: opieńki w zalewie octowej przepis, opieńki marynowane na słodko, zalewa octowa do opieniek, opieńki w zalewie octowej, opieńka w zalewie octowej

Porady – Dodatkowe informacje

Mozna nieco zmniejszyc ilosc octu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oponki
Następny przepis: Oponki drożdżowe z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode