Opieńki mrożone
Czy znasz przepis na mrożone opieńki? To doskonały sposób na przechowanie tych sezonowych grzybów na zimę. Czy wiesz, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie naturalnego smaku i tekstury opieniek? W przepisie na mrożone opieńki znajdziesz prosty i praktyczny sposób na przyrządzenie i przechowywanie opieniek, co z pewnością przyda się zarówno doświadczonym grzybiarzom, jak i osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z grzybami. To dobrze znane miłośnikom grzybów danie to również doskonała alternatywa dla osób, które mają do dyspozycji duże ilości grzybów, takich jak podpinki.
admin
Składniki:
- kapelusze opieńków (lub inne grzyby)
- łyżka soli
- 5 litrów wody
- mała cebula
Opieńki mrożone – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Grzyby oczyszczamy. Jeżeli jest potrzeba kroimy na mniejsze części. Wodę gotujemy, solimy i dodajemy pokrojoną na 4 cebulę. Na wrzątek wrzucamy porcjami grzyby i gotujemy aż wyraźnie zmniejszą objętość. Następnie odcedzamy na durszlaku, po wystygnięciu pakujemy porcjami w pudełka lub torebki i zamrażamy.
Opieńki mrożone – dodatkowe informacje
Inne grzyby można zamrażać w całości lub same ogonki, których nie wykorzystaliśmy, np podczas marynowania grzybów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Onion bhaji
Następny przepis: Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką