Opieńki mrożone

Opieńki mrożone

Czy znasz przepis na mrożone opieńki? To doskonały sposób na przechowanie tych sezonowych grzybów na zimę. Czy wiesz, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie naturalnego smaku i tekstury opieniek? W przepisie na mrożone opieńki znajdziesz prosty i praktyczny sposób na przyrządzenie i przechowywanie opieniek, co z pewnością przyda się zarówno doświadczonym grzybiarzom, jak i osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z grzybami. To dobrze znane miłośnikom grzybów danie to również doskonała alternatywa dla osób, które mają do dyspozycji duże ilości grzybów, takich jak podpinki.

Składniki:

  • kapelusze opieńków (lub inne grzyby)
  • łyżka soli
  • 5 litrów wody
  • mała cebula

Opieńki mrożone – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyszczamy. Jeżeli jest potrzeba kroimy na mniejsze części. Wodę gotujemy, solimy i dodajemy pokrojoną na 4 cebulę. Na wrzątek wrzucamy porcjami grzyby i gotujemy aż wyraźnie zmniejszą objętość. Następnie odcedzamy na durszlaku, po wystygnięciu pakujemy porcjami w pudełka lub torebki i zamrażamy.

Opieńki mrożone – dodatkowe informacje

Inne grzyby można zamrażać w całości lub same ogonki, których nie wykorzystaliśmy, np podczas marynowania grzybów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Onion bhaji
Następny przepis: Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode