Opieńki miodowe marynowane
Odkryj bogactwo smaków w nieskomplikowanym, ale niezapomnianym przepisie na opieńki miodowe marynowane! Ten przepis łączy słodkość miodu z delikatnym smakiem dzikich grzybów, tworząc wyjątkową kompozycję, idealną zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Prawdziwą gwiazdą są tu opieńki miodowe, grzyby rzadko występujące w przepisach, a niezwykle wdzięczne w kuchni. Wzbogacone o prostą marynatę z dodatkiem miodu, przełamują tradycyjne postrzeganie dania z grzybami. Ciesz się doskonałą harmonią smaków i poznaj nową stronę twoich ulubionych opieńek miodowych!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Zalewa:
- 6 szkl. wody
- 2 szkl. octu winnego 6%
- 3 średnie cebule
- 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
- 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
- 7 liści laurowych
- cukier i sól do smaku
- ok.2 kg opieniek miodowych
Opieńki miodowe marynowane – jak zrobić?
- Opieńki dokładnie oczyścić, obgotować w osolonej wodzie przez 6 minut, odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików.
- Składniki na zalewę zagotować, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, zagotować zalewę razem z cebulą.
- Zalać opieńki w słoikach, zamknąć.
- Pasteryzować ok. 20-25 minut.
Opieńki miodowe marynowane – dodatkowe informacje
Ja zbieram i przetwarzam tylko drobne opieńki, gdyż uważam że ładniej się prezentują na talerzu i są bardziej chrupiące niż duże okazy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką
Następny przepis: Opieńki z cebulą