Opieńki miodowe marynowane

Opieńki miodowe marynowane

Odkryj bogactwo smaków w nieskomplikowanym, ale niezapomnianym przepisie na opieńki miodowe marynowane! Ten przepis łączy słodkość miodu z delikatnym smakiem dzikich grzybów, tworząc wyjątkową kompozycję, idealną zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Prawdziwą gwiazdą są tu opieńki miodowe, grzyby rzadko występujące w przepisach, a niezwykle wdzięczne w kuchni. Wzbogacone o prostą marynatę z dodatkiem miodu, przełamują tradycyjne postrzeganie dania z grzybami. Ciesz się doskonałą harmonią smaków i poznaj nową stronę twoich ulubionych opieńek miodowych!

Składniki:

  • Zalewa:
  • 6 szkl. wody
  • 2 szkl. octu winnego 6%
  • 3 średnie cebule
  • 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 7 liści laurowych
  • cukier i sól do smaku
  • ok.2 kg opieniek miodowych

Opieńki miodowe marynowane – jak zrobić?

  1. Opieńki dokładnie oczyścić, obgotować w osolonej wodzie przez 6 minut, odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików.
  2. Składniki na zalewę zagotować, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, zagotować zalewę razem z cebulą.
  3. Zalać opieńki w słoikach, zamknąć.
  4. Pasteryzować ok. 20-25 minut.

Opieńki miodowe marynowane – dodatkowe informacje

Ja zbieram i przetwarzam tylko drobne opieńki, gdyż uważam że ładniej się prezentują na talerzu i są bardziej chrupiące niż duże okazy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Opadające ciasto z malinami pod kokosową chmurką
Następny przepis: Opieńki z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode