Onion bhaji

Onion bhaji

Onion Bhaji to popularne danie w kuchni indyjskiej, które znalazło swoje miejsce w sercach miłośników kulinariów na całym świecie. Te smażone placuszki cebulowe, przyprawione typowymi dla kuchni indyjskiej orientalnymi przyprawami, stanowią idealny przystawka lub przekąska. Są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste. Onion Bhaji doskonale smakuje podane ze świeżym sosem chutney lub jako dodatek do głównego dania. Wyrazista, aromatyczna kompozycja smaków Onion bhaji na pewno zadowoli fanów egzotycznej kuchni.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mielonego chilli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki curry
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz, olej

Onion bhaji – jak zrobić?

  1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ringi. Każdy jeden kawałek oddzielamy od siebie (mają być pojedyncze kółka). Do miski z cebulą dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu wymieszania się składników. W głębokim garnku rozgrzewamy olej.
  2. W rękach formujemy nieduże kulki i wrzucamy do garnka. Smażymy z dwóch stron na złoto (olej nie może być za gorący ponieważ wierzch się spali a środek będzie surowy). Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO

Słowa kluczowe: onion bhaji

Onion bhaji – dodatkowe informacje

Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Opiekane ryby w zalewie octowej
Następny przepis: Opieńki mrożone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode