Onion bhaji
Onion Bhaji to popularne danie w kuchni indyjskiej, które znalazło swoje miejsce w sercach miłośników kulinariów na całym świecie. Te smażone placuszki cebulowe, przyprawione typowymi dla kuchni indyjskiej orientalnymi przyprawami, stanowią idealny przystawka lub przekąska. Są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste. Onion Bhaji doskonale smakuje podane ze świeżym sosem chutney lub jako dodatek do głównego dania. Wyrazista, aromatyczna kompozycja smaków Onion bhaji na pewno zadowoli fanów egzotycznej kuchni.
admin
Składniki:
- 2 duże cebule
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mielonego chilli
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki curry
- Świeża kolendra
- Sól, pieprz, olej
Onion bhaji – jak zrobić?
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ringi. Każdy jeden kawałek oddzielamy od siebie (mają być pojedyncze kółka). Do miski z cebulą dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu wymieszania się składników. W głębokim garnku rozgrzewamy olej.
- W rękach formujemy nieduże kulki i wrzucamy do garnka. Smażymy z dwóch stron na złoto (olej nie może być za gorący ponieważ wierzch się spali a środek będzie surowy). Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO
Słowa kluczowe: onion bhaji
Onion bhaji – dodatkowe informacje
Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Opiekane ryby w zalewie octowej
Następny przepis: Opieńki mrożone