omlety biszkoptowe z bitą śmietaną
Nie ma nic lepszego na słodkie rozpoczęcie dnia niż omlety biszkoptowe z bitą śmietaną. W tym przepisie tradycyjny omlet spotyka się z kuszącymi elementami ciastka, co tworzy niepowtarzalne danie pełne delikatności i prawdziwej rozkoszy. Idealne do podania na śniadanie, brunch lub popołudniową przekąskę. Uwierz mi, zasmakujesz w nim nie tylko doskonałego połączenia delikatnych omletów i puszystych biszkoptów, ale też kremowej konsystencji bita śmietany. Przygotowanie omletów biszkoptowych z bitą śmietaną to prosty proces, który z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych swoją oryginalnością i smakiem! Prężcie więc swoje kulinarnych skrzydła i do dzieła!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto na 4 – 6 omletów:
- 2 jaja
- 1/3 szklanki cukru (do całości dopełnić 1 łyżeczką cukru waniliowego)
- 6 łyżek mąki (bez czubka, ale nie płaskich)
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju
- około 350 ml śmietany kremówki (jeśli chcemy, aby omlety mogły poleżeć trochę dłużej w lodówce, użyjmy 36%)
- 2 opakowania usztywniacza do śmietanki (takiego na 200 ml)
- ewentualnie owoce
- cukier puder do posypania
Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną – jak zrobić?
-
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, miksujemy około 1 minuty, następnie dokładamy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.
Na papierze do pieczenia rysujemy owalne kształty, smarujemy papier cienką warstwą oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy po wzorze.
-
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie około 8 – 10 minut. Ważne, by nie doprowadzić do tego, by krawędzie placuszków zaczęły się rumienić nadmiernie, gdyż wtedy omlety mogą nam się łamać.
Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie oderwać placuszki od papieru i lekko, z czuciem zginając, „owinąć” wokół grubszego drewnianego trzonka np. tłuczka do mięsa. Zostawić w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
-
W tym czasie ubijamy śmietankę z usztywniaczem.
Do wnętrza omletu nakładamy ubitą śmietankę za pomocą łyżki lub szprycy, ewentualnie dekorujemy owocami, wkładamy do lodówki.
Porady – Dodatkowe informacje
Uwaga: Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną dobrze jest zrobić maksymalnie 2 – 3 godziny przed zjedzeniem, wtedy nie nasiąkną wilgocią ze śmietany. Jeśli chcemy dłużej je przetrzymać w lodówce, proponuję do śmietany dodać niewielką ilość żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku. Jeśli chcemy mieć kakaowe omlety, zamieńmy 2 łyżki mąki na dwie łyżki ciemnego kakao.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Omlet ze szpinakiem i czosnkiem
Następny przepis: Opiekane ryby w zalewie octowej