Omlet ze szpinakiem i czosnkiem

Omlet ze szpinakiem i czosnkiem

Omlet ze szpinakiem i czosnkiem to genialny sposób na zaczęcie dnia z pełnym brzuchem oraz z zastrzykiem białka i żelaza. To przepis, który stanie się ulubionym dla wszystkich, którzy cenią zdrowe i smaczne śniadanie. Jego wyjątkowy smak to zasługa połączenia jaj, odżywczego szpinaku i aromatycznego czosnku. Ten zdrowy posiłek jest też niewiarygodnie łatwy do przygotowania, więc stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Zastanawiasz się jak zrobić omlet ze szpinakiem? Poniżej znajduje się nasz prosty przepis.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Świeży szpinak (2-3 garście)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • Sól, pieprz
  • Masło

Jak zrobić omlet ze szpinakiem i czosnkiem

  1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce, zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy cebula się przyrumieni, dodajemy szpinak, podsmażamy, doprawiamy do smaku i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Jajka wbijamy do miski. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy trzepaczką. Ubijamy masę jajeczną aż na wierzchu pojawią się bąbelki. Im lepiej rozbite jajka, tym lepszy omlet. Solimy i pieprzymy do smaku.
  3. Jajeczną masą zalewamy usmażony szpinak. Patelnie przykrywamy i na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż wierzch będzie ścięty, a spód się zarumieni.

Omlet ze szpinakiem i czosnkiem – dodatkowe informacje

Można użyć mrożonego szpinaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet z warzywami
Następny przepis: Omurice

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode