Omlet z maślakami
Składniki:
- 350 g grzybów maślaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- dodatkowo:
- 1 pomidor
- 1 czubata łyżka tartego parmezanu
Omlet z maślakami – jak zrobić?
-
1.
Maślaki czyścimy, kapelusze obieramy ze skórki, kroimy na plastry lub półplastry. Smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
-
2.
2 jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Na patelnię o średnicy dna 18-20cm wlewamy odrobinę masła spod maślaków, rozgrzewamy i wlewamy jajka, na nie wykładamy połowę maślaków, posypujemy połową koperku i smażymy na małym ogniu pod przykryciem aż wierzch omletu się zetnie. Podajemy natychmiast po usmażeniu. Drugą porcję przygotowujemy w taki sam sposób.
-
3.
Jeśli chcemy przygotować omlet w wersji z pomidorem i parmezanem, postępujemy tak samo, tylko na wylane na patelnię jajka wykładamy cienkie plasterki pomidora, posypujemy parmezanem i dopiero wtedy wykładamy maślaki.
Słowa kluczowe: dania z maślakami
Omlet z maślakami – dodatkowe informacje
Zamiast dwóch oddzielnych omletów można przygotować jeden na dużej patelni i po usmażeniu podzielić go na porcje. Maślaki można zastąpić innymi grzybami leśnymi albo pieczarkami czy boczniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Omlet z kiełbasą
Następny przepis: Omlet z płatkami owsianymi