Omlet z maślakami

Omlet z maślakami

Omlet z maślakami to wyśmienite, delikatne danie, które stanowi zarówno sycące śniadanie, jak i lekką kolację. Bazuje na połączeniu zdrowych, pełnowartościowych składników z bogactwem smaku i aromatu, które dodają maślaki. Dania z maślakami cieszą się ogromną popularnością i są symbolem najlepszej, domowej kuchni. Omlet z maślakami to przepis, który pozwoli Ci w pełni wykorzystać potencjał tych jesiennych grzybów. Piękno tego dania tkwi w jego prostocie i naturalnych składnikach, które stawiają na pierwszym planie smak, a jednocześnie są niesamowicie zdrowe i sycące. Wypróbuj tego omlet z maślakami i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 350 g grzybów maślaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • 1 pomidor
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu

Omlet z maślakami – jak zrobić?

  1. 1.

    Maślaki czyścimy, kapelusze obieramy ze skórki, kroimy na plastry lub półplastry. Smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.

  2. 2.

    2 jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Na patelnię o średnicy dna 18-20cm wlewamy odrobinę masła spod maślaków, rozgrzewamy i wlewamy jajka, na nie wykładamy połowę maślaków, posypujemy połową koperku i smażymy na małym ogniu pod przykryciem aż wierzch omletu się zetnie. Podajemy natychmiast po usmażeniu. Drugą porcję przygotowujemy w taki sam sposób.

  3. 3.

    Jeśli chcemy przygotować omlet w wersji z pomidorem i parmezanem, postępujemy tak samo, tylko na wylane na patelnię jajka wykładamy cienkie plasterki pomidora, posypujemy parmezanem i dopiero wtedy wykładamy maślaki.

Słowa kluczowe: dania z maślakami

Omlet z maślakami – dodatkowe informacje

Zamiast dwóch oddzielnych omletów można przygotować jeden na dużej patelni i po usmażeniu podzielić go na porcje. Maślaki można zastąpić innymi grzybami leśnymi albo pieczarkami czy boczniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet z kiełbasą
Następny przepis: Omlet z płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode