Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami
Dzisiejszy przepis to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości na śniadanie. Omlet biszkoptowy ze śmietanowym mascarpone i malinami to wyjątkowy sposób na rozpoczęcie dnia. Ta rozmowna kombinacja kremowego mascarpone, słodkich malin i puszystego omletu sprawia, że jest to danie zarówno smakowite, jak i sycące. Bez względu na to, czy cieszymy się spokojnym porankiem w domu, czy szykujemy wyjątkowe śniadanie dla bliskich, omlet biszkoptowy zawsze idealnie sprawdzi się. Doprawiony zapachem wanilii i cynamonu sprawi, że kuchnia na długo będzie pachnieć radosnym porankiem. Przygotujcie się na smakowitą przygodę z naszym omletem biszkoptowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jajka
- około 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- opakowanie śmietany 30%
- małe opakowanie serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- oraz
- około 3 szklanki malin świeżych, opłukanych, osuszonych
- cukier puder do posypania
Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami – jak zrobić?
- Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, mieszamy chwilę, następnie dodajemy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.
- Papier smarujemy cienką warstwą oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy na kształt owalu. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, przez około 8-9 minut.
- Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie odrywamy placuszki od papieru i lekko, z czuciem zginamy i tak zostawiamy w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
- W tym czasie ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
- Omleciki kolejno napełniamy ubitą masą, wtapiamy w masę maliny.
- Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami.
Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami – dodatkowe informacje
4 pulchne omlety
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Oliebollen - pączki holenderskie
Następny przepis: Omlet Cesarski -Kaiserschmarrn