Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami

Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami

Dzisiejszy przepis to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości na śniadanie. Omlet biszkoptowy ze śmietanowym mascarpone i malinami to wyjątkowy sposób na rozpoczęcie dnia. Ta rozmowna kombinacja kremowego mascarpone, słodkich malin i puszystego omletu sprawia, że jest to danie zarówno smakowite, jak i sycące. Bez względu na to, czy cieszymy się spokojnym porankiem w domu, czy szykujemy wyjątkowe śniadanie dla bliskich, omlet biszkoptowy zawsze idealnie sprawdzi się. Doprawiony zapachem wanilii i cynamonu sprawi, że kuchnia na długo będzie pachnieć radosnym porankiem. Przygotujcie się na smakowitą przygodę z naszym omletem biszkoptowym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • około 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • opakowanie śmietany 30%
  • małe opakowanie serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • oraz
  • około 3 szklanki malin świeżych, opłukanych, osuszonych
  • cukier puder do posypania

Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami – jak zrobić?

  1. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, mieszamy chwilę, następnie dodajemy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.
  2. Papier smarujemy cienką warstwą oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy na kształt owalu. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, przez około 8-9 minut.
  3. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie odrywamy placuszki od papieru i lekko, z czuciem zginamy i tak zostawiamy w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
  4. W tym czasie ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
  5. Omleciki kolejno napełniamy ubitą masą, wtapiamy w masę maliny.
  6. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami.

Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami – dodatkowe informacje

4 pulchne omlety


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oliebollen - pączki holenderskie
Następny przepis: Omlet Cesarski -Kaiserschmarrn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode