Oliwa z chili
Od wieków chili jest uważane za afrodyzjak, a jego pikantne aromaty zdobyły miłośników na całym świecie. Tym razem zapraszamy do przygotowania oliwy z chili – idealnej do potraw, które wymagają pikantnego akcentu. Oliwa paprykowa jest znana z dobroczynnych właściwości, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Proponowany przepis na oliwę z papryczkami chili osadzony jest w kuchniach śródziemnomorskich, gdzie jest nieodłącznym elementem codziennego gotowania. Wzbogać swoją kuchnię o tę wyjątkową przyprawę i ciesz się jej niepowtarzalnym smakiem. Nikt nie będzie w stanie odmówić potrawie z dodatkiem tak aromatycznej oliwy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -około 20 suszonych papryczek peperoncini (lub innych, jeśli nie mamy dostępu do takich) – dokładna ilość zależy od tego, jak ostrą oliwę chcemy uzyskać
- -200ml oliwy z oliwek
- -szklana butelka z korkiem
Oliwa z chili – jak zrobić?
- Wsyp papryczki do szklanej butelki.
- W rondelku podgrzej oliwę – do momentu gdy zobaczysz pierwsze małe bąbelki (jeśli oliwa zacznie dymić, odstaw ją z ognia i pozostaw na ok 10 minut aż ostygnie).
- Wlej ciepłą oliwę do butelki z papryczkami.
- Zatkaj butelkę korkiem i odstaw do lodówki.
*W butelce może pojawić się osad, nie ma on jednak wpływu na jakość oliwy.
Smacznego!
Oliwa z chili – dodatkowe informacje
Jeśli trudno nam dostać całe suszone papryczki, możemy użyć również płatków. UWAGA! Nie wolno do tego używać świeżych papryczek.