Oliwa z chili

Oliwa z chili

Od wieków chili jest uważane za afrodyzjak, a jego pikantne aromaty zdobyły miłośników na całym świecie. Tym razem zapraszamy do przygotowania oliwy z chili – idealnej do potraw, które wymagają pikantnego akcentu. Oliwa paprykowa jest znana z dobroczynnych właściwości, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Proponowany przepis na oliwę z papryczkami chili osadzony jest w kuchniach śródziemnomorskich, gdzie jest nieodłącznym elementem codziennego gotowania. Wzbogać swoją kuchnię o tę wyjątkową przyprawę i ciesz się jej niepowtarzalnym smakiem. Nikt nie będzie w stanie odmówić potrawie z dodatkiem tak aromatycznej oliwy.

Składniki:

  • -około 20 suszonych papryczek peperoncini (lub innych, jeśli nie mamy dostępu do takich) – dokładna ilość zależy od tego, jak ostrą oliwę chcemy uzyskać
  • -200ml oliwy z oliwek
  • -szklana butelka z korkiem

Oliwa z chili – jak zrobić?

  1. Wsyp papryczki do szklanej butelki.
  2. W rondelku podgrzej oliwę – do momentu gdy zobaczysz pierwsze małe bąbelki (jeśli oliwa zacznie dymić, odstaw ją z ognia i pozostaw na ok 10 minut aż ostygnie).
  3. Wlej ciepłą oliwę do butelki z papryczkami.
  4. Zatkaj butelkę korkiem i odstaw do lodówki.

*W butelce może pojawić się osad, nie ma on jednak wpływu na jakość oliwy.
Smacznego!

Oliwa z chili – dodatkowe informacje

Jeśli trudno nam dostać całe suszone papryczki, możemy użyć również płatków. UWAGA! Nie wolno do tego używać świeżych papryczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Olej ziołowy
Następny przepis: Oliwa rozmarynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode