OLIWA SMAKOWA: WŁOSKA

OLIWA SMAKOWA: WŁOSKA

Czy kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować oliwę smakową? Jeżeli nie, na pewno spodoba Wam się nasz dzisiejszy przepis. Przedstawiamy jak stworzyć włoską oliwę smakową z aromatycznym czosnkiem. Jest to prosty i pyszny sposób na dodanie kulinarnych akcentów do wielu potraw. Oliwa czosnkowa znakomicie sprawdzi się jako sos do sałatek, dodatek do pieczywa, czy składnik sosów i marinad. Jeśli poszukujesz inspiracji jak zrobić własną oliwę czosnkową, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Włoska oliwa smakowa to tajemnica kuszącego smaku wielu prostych, ale aromatycznych potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności jak mocno ma być czosnkowa)
  • 4-5 listków bazylii
  • ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora

Oliwa smakowa: włoska – jak zrobić?

  1. Pomidora, zabki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do salatek i sosów.

PORADY – dodatkowe informacje

Pamiętaj!!

Przy przygotowywaniu domowej oliwy, warto pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa:

– Butelki myjemy, parzymy, dokładnie suszymy

– Zioła używamy tylko te zdrowe, bez plam i przebarwień

– Oliwę ze świeżymi ziołami przechowuj w lodówce.

– Do przygotowania oliwy możemy też użyć suszonych ziół, papryczek chili, czosnku itp. Takie z suszonymi ziołami mają dłuższy termin do spożycia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Olej z oregano
Następny przepis: Olej ziołowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode