OLIWA SMAKOWA: WŁOSKA
Czy kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować oliwę smakową? Jeżeli nie, na pewno spodoba Wam się nasz dzisiejszy przepis. Przedstawiamy jak stworzyć włoską oliwę smakową z aromatycznym czosnkiem. Jest to prosty i pyszny sposób na dodanie kulinarnych akcentów do wielu potraw. Oliwa czosnkowa znakomicie sprawdzi się jako sos do sałatek, dodatek do pieczywa, czy składnik sosów i marinad. Jeśli poszukujesz inspiracji jak zrobić własną oliwę czosnkową, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Włoska oliwa smakowa to tajemnica kuszącego smaku wielu prostych, ale aromatycznych potraw kuchni śródziemnomorskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności jak mocno ma być czosnkowa)
- 4-5 listków bazylii
- ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora
Oliwa smakowa: włoska – jak zrobić?
- Pomidora, zabki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do salatek i sosów.
PORADY – dodatkowe informacje
Pamiętaj!!
Przy przygotowywaniu domowej oliwy, warto pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa:
– Butelki myjemy, parzymy, dokładnie suszymy
– Zioła używamy tylko te zdrowe, bez plam i przebarwień
– Oliwę ze świeżymi ziołami przechowuj w lodówce.
– Do przygotowania oliwy możemy też użyć suszonych ziół, papryczek chili, czosnku itp. Takie z suszonymi ziołami mają dłuższy termin do spożycia.