Oliwa rozmarynowa
Oliwa rozmarynowa to prosty i aromatyczny dodatek do wielu potraw. Wykorzystując zalety oliwy z oliwek, do której dodaje się świeże gałązki rozmarynu, powstaje wyjątkowe połączenie, idealne do pieczywa, sałatek czy dań mięsnych. Oliwa z rozmarynem niesie ze sobą zapach śródziemnomorskich krajobrazów, dodając do potraw szczególny charakter. Ten prosty sposób na aromatyczny składnik potraw, jest jednocześnie genialnym pomysłem na prezent dla kogoś, kto ceni sobie innowacyjne dodatki do kuchni. Oliwa z rozmarynem to prawdziwa podróż kulinarna, podczas której rozmaryn wzbogaca smak oliwy, nadając jej głębi i wyrazistości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Butelka o pojemności około 250 ml (z zamknięciem szczelnym)
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Oliwa rozmarynowa – jak zrobić?
- Rozmaryn dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i wkładamy do suchej czystej butelki, dodajemy suchy rozmaryn i całość zalewamy oliwą. Zamkniętą butelkę odkładamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie oliwa nabiera bardzo intensywnego zapachu.
Oliwa rozmarynowa – dodatkowe informacje
Jeśli zużyjemy oliwę tak że rozmaryn nie jest już zanurzony musimy dolać oliwy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Oliwa z chili
Następny przepis: Omlet biszkoptowy ze śmietanowym masarpone i malinami