Olej ziołowy
Olej ziołowy to unikalna kompozycja smaków i zapachów, która dodaje niepowtarzalnego charakteru wielu potrawom. To prawdziwy skarb dla kulinarnych eksperymentatorów, umożliwiający tworzenie własnych, niepowtarzalnych kompozycji ziół. Dzięki niemu proste potrawy zmieniają się w kulinarną ucztę. Rozpłynie się wraz z ulubionych makaronów, da głębię smaku zapiekankom, sałatkom i pieczonemu mięsu. Tworzenie własnej kompozycji oleju ziołowego pozwala na kontrolę jakości użytych składników, doboru ulubionych ziół oraz uniknięcie konserwantów. Czy jesteś gotowy, aby odkryć bogactwo smaku oleju ziołowego, który możesz stworzyć samodzielnie?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,25 szklanki dowolnych ziół (można użyć majeranku, cząbru, estragonu, tymianku, ziół prowansalskich, nawet ząbków czosnku)
- 0,5 l oleju słonecznikowego lub sojowego
Olej ziołowy – jak zrobić?
- Zioła wkładamy do dużego słoja. Zalewamy olejem, przykrywamy gazą, stawiamy w ciemnym miejscu.
- Po tygodniu przecedzamy przez sito. Przelewamy do butelki.
Olej ziołowy – dodatkowe informacje
Możemy używać ziół świeżych albo suszonych. Należy pamiętać o tym, by słój odłożyć w ciemne miejsce – kiedy do oleju dociera światło słońca, zachodzą w nim niekorzystne reakcje.