Olej z oregano
Zapraszamy do przygotowania własnoręcznie oleju z oregano. Ta uniwersalna przyprawa dodaje aromatu wielu potraw, a olejek wykonany na jej bazie jest ceniony w aromaterapii. Wykonanie go samodzielnie umożliwia pełną kontrolę nad jakością i intensywnością smaku, a także przysparza wiele satysfakcji. Przy okazji, możesz nauczyć się nowych umiejętności i zgłębić tajniki domowej produkcji olejków. Ten przepis na olej z oregano jest prosty, nie wymaga dużego doświadczenia ani ostrzygowanych narzędzi. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby otrzymać wyjątkowy produkt o wielu zastosowaniach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Świeże liście oregano
- Świeże łodyżki oregano
- Świeże kwiatki oregano
- Olej (nierafinowany olej słonecznikowy – zawiera bardzo dużo wit. E)
Olej z oregano – jak zrobić?
- Oregano umieść w słoiku, zalać olejem. Słoik umieścić w garnku z wodą. Wodę powoli doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz, ale słoik pozostawić w gorącej wodzie jeszcze przez ok 10 min. Następnie wyjąć słoik i postawić w nasłonecznionym miejscu na 2 tygodnie. Należy wstrząsać zawartością słoika raz na kilka dni. Po upływie 2 tygodni olej odcedzić z liści i przelać do butelki. Butelkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Olej z oregano – dodatkowe informacje
Olej z oregano świetnie sprawdza się jako lek na wiele poważnych schorzeń. Warto poczytać o nim.