Okrasa czyli po kaszubsku obona
Składniki:
- Surowe mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś.
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, może być też cząber.
Okrasa czyli po kaszubsku obona – jak zrobić?
- Mięso umyć, osuszyć, zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać.
- Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić i przechowywać w lodówce.
- Dawniej okrasę zalewano smalcem z gęsich jelit, aby się nie psuła, ale my mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.
Porady – dodatkowe informacje
I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie, które królują na Kaszubach, okraszone oboną są wspaniałe.
Okrasa, taka z piersi gęsi, to już sama w sobie stanowi wspaniały, aromatyczny tatar.
Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków. Odsmażane lub trampane czyli utłuczone, polane, posypane przesmażoną okrasą z cebulką, smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka.
Czy gęsina jest zdrowa?
Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL. Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200stop.C
Kaszubi kochają gęsi i smalec, bo mają sporo powodów. Smalec gęsi jest stosowany nie tylko w kuchni, ale ma zastosowanie lecznicze. Czystym wytopionym smalcem smaruje się niczym maścią chore miejsca, np. podrażnioną skórę lub przy przeziębieniu klatkę piersiową i plecy.
Stosowano go nie tylko do leczenia ludzi, ale i zwierząt. Troskliwe gospodynie smarowały smalcem gęsim wymiona krów, by nie doszło do zapalenia.
Smalec traktowano też jako środek konserwujący, natłuszczano nim buty skórzane i uprząż dla koni.
Gęsinę docenili nasi przodkowie, my możemy sprawić, aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi.