Okrasa czyli po kaszubsku obona

Okrasa czyli po kaszubsku obona

Podróżując po Europie, gęsto spotykamy różnorodne potrawy regionalne. Jedną z nich jest obona, czyli okrasa, popularna na Kaszubach. Można ją przygotować na wiele sposobów, z gęsiny, śledzi czy mięsa wołowego. Ten przepis kaszubski, podobnie jak meksykański chili con carne, wykorzystuje kombinację bogatych smaków mięs i przypraw. Potrawa ta jest nie tylko smaczna, ale i satysfakcjonująca. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem gęsiny czy śledzia, okrasa cię zachwyci. To kwintesencja kaszubskiej kuchni i prawdziwy hołd dla kulinarnej tradycji tego regionu. Nie pozostaje nic innego, jak spróbować przygotować to danie samemu.

Składniki:

  • Surowe mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś.
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, może być też cząber.

Okrasa czyli po kaszubsku obona – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć, zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać.
  2. Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić i przechowywać w lodówce.
  3. Dawniej okrasę zalewano smalcem z gęsich jelit, aby się nie psuła, ale my mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.

Porady – dodatkowe informacje

I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie, które królują na Kaszubach, okraszone oboną są wspaniałe.

Okrasa, taka z piersi gęsi, to już sama w sobie stanowi wspaniały, aromatyczny tatar.

Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków. Odsmażane lub trampane czyli utłuczone, polane, posypane przesmażoną okrasą z cebulką, smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka.

Czy gęsina jest zdrowa?

Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL. Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200stop.C

Kaszubi kochają gęsi i smalec, bo mają sporo powodów. Smalec gęsi jest stosowany nie tylko w kuchni, ale ma zastosowanie lecznicze. Czystym wytopionym smalcem smaruje się niczym maścią chore miejsca, np. podrażnioną skórę lub przy przeziębieniu klatkę piersiową i plecy.

Stosowano go nie tylko do leczenia ludzi, ale i zwierząt. Troskliwe gospodynie smarowały smalcem gęsim wymiona krów, by nie doszło do zapalenia.

Smalec traktowano też jako środek konserwujący, natłuszczano nim buty skórzane i uprząż dla koni.

Gęsinę docenili nasi przodkowie, my możemy sprawić, aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Okonomiyaki
Następny przepis: Okrasa z pstrąga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode