Ogórkowe relish z kurkumą
Ogórkowe relish z kurkumą to doskonały przepis na przekąskę pełną smaku, idealny na letnie dni. Kombinacja chrupiących ogórków, intensywnej kurkumy i aromatycznych ziół tworzy fantastyczną mieszankę, której nie można się oprzeć! To świetny dodatek do kanapek, hamburgery lub jako farsz do pita bread. Nie tylko dodaje jedzeniu wyjątkowego smaku, ale jest również zdrowym wyborem ze względu na korzystne właściwości kurkumy. Ogórki relish z kurkumą to propozycja dla tych, którzy szukają nieoczywistych smaków w swojej kuchni. Odkryj to pyszne i proste danie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g ogórka
- 1 cebula
- 20 g imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki soli
- 500 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki wody
- 1-2 gałązki koperku
Ogórkowe relish z kurkumą – jak zrobić?
- Ogórki obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebule i imbir obrać i posiekać. Wsypać do miski, dodać mieloną kurkumę, gorczycę, sól i zostawić na kilka godzin, albo najlepiej na całą noc, żeby się przegryzło.
- Po tym czasie ogórki dobrze odcedzić, wody nie wylewać, ponieważ się przyda. Zagotować wodę z ogórków cukrem i octem. Następnie dodać ogórki z cebulą i imbirem i dusić na małym ogniu około 25- 30 minut. Często mieszać. W razie potrzeby dolać trochę wody. Dwie łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do garnka. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia.
- Koperek drobno posiekać. Dodać do ogórków i zamieszać. Już nie gotować. Przełożyć do słoika i dobrze zakręcić.
Ogórkowe relish z kurkumą – dodatkowe informacje
Duże, wyczuwalne ziarna w ogórkach lepiej jest wyciąć.