Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej
Zapraszamy do odkrycia smaku chłodnych, chrupiących kawałków ogórków połączonych z słodką papryką w wyjątkowo smacznej słodko-kwasnej zalewie. Przepis na ogórki słodko kwasne z papryką jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza. Ten zaskakujący sos oddaje wyjątkowy smak ogórków i papryki, tworząc doskonałą kompozycję smaków. Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwasnej to propozycja dla wszystkich, którzy poszukują nowych kulinarnych doznań. Dzięki temu przepisowi, mogą stać się one nieodzownym elementem twojego stołu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 1 por
- 3 papryki czerwone
- 1 szklanka soli
- 9 szklanek wody
- Zalewa:
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 4 szklanki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki gorczycy
Ogórki słodko-kwaśne z papryką – jak zrobić?
- Ogórki, cebule i pora pokroić w plastry, a paprykę w krążki. Wszystko zasypać solą i zalać wodą, a następnie odstawić na 3 godziny.
- Zagotować składniki na zalewę.
- Ogórki nakładać do słoików, zalewać gorącą zalewą, zakręcić i gotować 10 minut.
Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej – dodatkowe informacje
Podawać do dań mięsnych.