Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej

Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej

Zapraszamy do odkrycia smaku chłodnych, chrupiących kawałków ogórków połączonych z słodką papryką w wyjątkowo smacznej słodko-kwasnej zalewie. Przepis na ogórki słodko kwasne z papryką jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza. Ten zaskakujący sos oddaje wyjątkowy smak ogórków i papryki, tworząc doskonałą kompozycję smaków. Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwasnej to propozycja dla wszystkich, którzy poszukują nowych kulinarnych doznań. Dzięki temu przepisowi, mogą stać się one nieodzownym elementem twojego stołu.

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 por
  • 3 papryki czerwone
  • 1 szklanka soli
  • 9 szklanek wody
  • Zalewa:
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki gorczycy

Ogórki słodko-kwaśne z papryką – jak zrobić?

  1. Ogórki, cebule i pora pokroić w plastry, a paprykę w krążki. Wszystko zasypać solą i zalać wodą, a następnie odstawić na 3 godziny.
  2. Zagotować składniki na zalewę.
  3. Ogórki nakładać do słoików, zalewać gorącą zalewą, zakręcić i gotować 10 minut.

Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej – dodatkowe informacje

Podawać do dań mięsnych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki z czosnkiem
Następny przepis: OGÓRKOWA BEZ MIĘSA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode