Ogórki w zalewie na ostro

Ogórki w zalewie na ostro

Zapraszamy do przygotowania pysznych, domowych ogórków w pikantnej zalewie. To tradycyjne danie kuchni polskiej, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do kanapek. Wykorzystanie ostrej papryki czy pieprzu sprawia, że ogórki są nie tylko smaczne, ale również pobudzają nasz organizm. Przepis jest prosty i nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników pikantnych smaków. Czy ktoś może oprzeć się chrupiącemu kwaszonemu ogórku z nutą ostrości? Niezależnie od pory roku, te ogórki w ostrej zalewie zawsze będą strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • 2,5 kilograma ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 kilograma cukru
  • 10 łyżek oleju

Ogórki w zalewie na ostro – jak zrobić?

  1. Ogórki kroimy na ćwiartki zasypujemy solą i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy i mieszamy z papryką i pokrojonym czosnkiem, zalewamy zalewą (zagotowujemy z octem, cukrem i olejem) i pasteryzujemy 10 minut.

Sposób przygotowania: ogórki w ostrej zalewie.

xxxx – dodatkowe informacje

Dodatkowo możemy dodać pokrojoną papryczkę chili, jeśli ktoś lubi bardzo ostre.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki w plastrach kiszone
Następny przepis: Ogórki w Zalewie Ketchupowej na Zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode