Ogórki w Zalewie Ketchupowej na Zimę
Zapraszamy do wypróbowania naszego niecodziennego przepisu na ogórki w zalewie keczupowej na zimę. Jest to kreatywna interpretacja tradycyjnych przepisów na przetwory. Ketchup dodaje ogórkom niepowtarzalnej słodko-kwasnej nuty, a także wyrazistego czerwonego koloru. Ogórki w keczupowej zalewie na zimę to doskonała propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i poszukują oryginalnych smaków. Taka wersja popularnej przekąski na pewno zaskoczy gości i ożywi zimowe menu. Przepis jest prosty w przygotowaniu i gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 8 słoików o pojemności 500 ml
- 3 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- ok. pół kg cebuli
- Zalewa:
- ketchup pikantny (480 g)
- 4 łyżki z czubkiem przecieru pomidorowego
- 2 łyżki z czubkiem pieprzu ziołowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
Ogórki w zalewie ketchupowej na zimę – jak zrobić?
- Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na mandolinie, można również pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Wrzucić do ogórków, wymieszać, zasypać solą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok. Po tym czasie odlać sok i nałożyć ogórki z cebulą do wyparzonych słoików.
- Wszystkie składniki zalewy zagotować, mieszając. Zalewa będzie dość gęsta. Zalać słoiki z ogórkami gorącą zalewą. Ranty słoików wytrzeć ściereczką i mocno zakręcić. Pasteryzować ok. 15 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
- Zimne wynieść do piwnicy.
Ogórki w Zalewie Ketchupowej na Zimę – dodatkowe informacje
Można zastąpić ketchup pikantny łagodnym, lub pominąć i dać wtedy więcej przecieru pomidorowego wedle gustu i smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki w zalewie na ostro
Następny przepis: Ogórki watykańskie