Ogórki w plastrach kiszone

Ogórki w plastrach kiszone

Ogórki kiszone krojone to tradycyjne danie kuchni polskiej, które warto mieć w swoim repertuarze kulinarnym. Technika kiszenia dużych ogórków, potem krojenia ich na plastrach, sprawia, że osiągają wyjątkowy, intensywny smak. Idealnie nadają się jako dodatek do kanapek, sałatek, a nawet pysznych zimowych zup. Kiszonki są bogate w naturalne probiotyki, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Taki domowy przepis na ogórki kiszone krojone pozwoli Ci cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy zaczynasz swoją przygodę w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 5 kilogramów ogórków
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • Koper
  • 1 duży chrzan

Ogórki w plastrach kiszone – jak zrobić?

  1. Ogórki myjemy, następnie tniemy na cienkie plastry.
  2. Układamy w słoikach.
  3. Na wierzch wkładamy trochę kopru.
  4. Chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do słoika.
  5. Wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki tak aby były przykryte.
  6. Zakręcamy słoik i odstawiamy.
  7. Nie pasteryzujemy. Ogórki gotowe. Smacznego.

Ogórki w plastrach kiszone – dodatkowe informacje

Na litr wody dodaję 1 łyżkę soli. Jest to najlepszy sposób na kiszenie dużych ogórków. Można również pokroić ogórki na plastry i kisić w ten sposób, uzyskując ogórki kiszone krojone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki w musztardzie sarepskiej
Następny przepis: OGÓRKI W ZALEWIE Z CHILI BEZ PASTERYZOWANIA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode