Ogórki w musztardzie sarepskiej
Przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej to tradycyjna polska propozycja, która może zaskoczyć niejednego smakosza. To doskonałe połączenie świeżych ogórków z delikatnie ostrym sosie musztardowym, który jest sporządzany na bazie musztardy sarepskiej. To smaczna alternatywa dla popularnych konserw i idealny dodatek do mięs oraz kanapek. Przepis ten jest prosty do przygotowania, a zasolone ogórki nabierają zupełnie nowego smaku dzięki musztardzie sarepskiej. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne i zanurz się w świecie tradycyjnej polskiej kuchni. Zrób wyjątkową przekąskę na swoim stole – ogórki w musztardzie sarepskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram ogórków
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Musztarda sarepska (dla smakoszy ostrych smaków francuska, rosyjska do wyboru)
- Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 0,5 szklanki cukru
- 3 lub 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki soli
Ogórki w musztardzie sarepskiej – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. W między czasie zagotowujemy składniki na zalewę. Do słoików wkładamy listek laurowy, 3 ziela angielskie i układany pokrojone ogórki. Zalewamy całość gorącą zalewą. Pasteryzujemy przetwór 10 min.
Ogórki w musztardzie sarepskiej – dodatkowe informacje
Musztardę można zastąpić inną w zależności od chęci uzyskania poziomu ostrości ogórków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki w miodzie
Następny przepis: Ogórki w plastrach kiszone