Ogórki w musztardzie sarepskiej

Ogórki w musztardzie sarepskiej

Przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej to tradycyjna polska propozycja, która może zaskoczyć niejednego smakosza. To doskonałe połączenie świeżych ogórków z delikatnie ostrym sosie musztardowym, który jest sporządzany na bazie musztardy sarepskiej. To smaczna alternatywa dla popularnych konserw i idealny dodatek do mięs oraz kanapek. Przepis ten jest prosty do przygotowania, a zasolone ogórki nabierają zupełnie nowego smaku dzięki musztardzie sarepskiej. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne i zanurz się w świecie tradycyjnej polskiej kuchni. Zrób wyjątkową przekąskę na swoim stole – ogórki w musztardzie sarepskiej.

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Musztarda sarepska (dla smakoszy ostrych smaków francuska, rosyjska do wyboru)
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 lub 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki soli

Ogórki w musztardzie sarepskiej – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. W między czasie zagotowujemy składniki na zalewę. Do słoików wkładamy listek laurowy, 3 ziela angielskie i układany pokrojone ogórki. Zalewamy całość gorącą zalewą. Pasteryzujemy przetwór 10 min.

Ogórki w musztardzie sarepskiej – dodatkowe informacje

Musztardę można zastąpić inną w zależności od chęci uzyskania poziomu ostrości ogórków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki w miodzie
Następny przepis: Ogórki w plastrach kiszone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode