Ogórki w miodzie

Ogórki w miodzie

Ogórki w miodzie to ekscytujące połączenie pikantnej chrupkości i delikatnej słodyczy, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. To klasyczny przepis, którego nie można pominąć w domowej spiżarni. Charakteryzują go unikalny smak i aromat, które wzbogacą każde danie. Wykonuje się go z ogórków i miodu – składników prostych i naturalnych, dostępnych o każdej porze roku. Ta kombinacja jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, ponieważ ogórki są bogate w witaminy a miód działa antybakteryjnie. Na pewno zaskoczy on zarówno Ciebie, jak i Twoich gości swoim niepowtarzalnym smakiem!

Składniki:

  • 2,5-3 kilogramy ogórków
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Ogórki w miodzie – jak zrobić?

  1. Ogórki myjemy nie obierając, kroimy w plastry, układamy w słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy poukładane ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 3-4 minuty od momentu zagotowania.

Ogórki w miodzie – dodatkowe informacje

Doskonałe na kanapki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki po Warszawsku
Następny przepis: Ogórki w musztardzie sarepskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode