Ogórki w miodzie
Ogórki w miodzie to ekscytujące połączenie pikantnej chrupkości i delikatnej słodyczy, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. To klasyczny przepis, którego nie można pominąć w domowej spiżarni. Charakteryzują go unikalny smak i aromat, które wzbogacą każde danie. Wykonuje się go z ogórków i miodu – składników prostych i naturalnych, dostępnych o każdej porze roku. Ta kombinacja jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, ponieważ ogórki są bogate w witaminy a miód działa antybakteryjnie. Na pewno zaskoczy on zarówno Ciebie, jak i Twoich gości swoim niepowtarzalnym smakiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5-3 kilogramy ogórków
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- 5 ziaren ziela angielskiego
Ogórki w miodzie – jak zrobić?
- Ogórki myjemy nie obierając, kroimy w plastry, układamy w słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy poukładane ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Ogórki w miodzie – dodatkowe informacje
Doskonałe na kanapki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki po Warszawsku
Następny przepis: Ogórki w musztardzie sarepskiej