Ogórki w curry

Ogórki w curry

Ogórki w curry to smakowity sposób na urozmaicenie tradycyjnej receptury na ogórki kiszone. Ta zaskakująca i oryginalna wariacja dodaje pikantny, wyrazisty smak do nieodłącznego składnika naszych letnich i zimowych śniadań czy kolacji. Ogórki marynowane w sosie curry to kombinacja, której może Ci brakować do perfekcyjnej sałatki ziemniaczanej bądź kanapki z szynką. Jeśli jesteś fanem odważnych i niebanalnych kompozycji smakowych, przepis na ogórki w zalewie curry jest dla Ciebie. Odkryj nowe, egzotyczne oblicze klasycznych ogórków konserwowych. Wypróbuj i zasmakuj ogórków curry – bo kto powiedział, że kiszonki muszą być nudne?

Składniki:

  • Ogórki w curry:
  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 3 kg ogórków
  • 5 cebul
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • liście selera

Ogórki w curry – jak zrobić?

  1. WŁOŻYĆ DO SŁOIKA:
    • ogórki umyte i ostrugane przekrojone na ćwiartki
    • liście selera (do każdego słoika wedle uznania)
    • gorczyce (szczyptę do każdego słoika)
    • plastry cebuli (do każdego słoika po 1 plastrze dużym lub 2 małych)
  2. ZALEWA na ogórki w curry (zagotować w garnku zalewę z następujących składników):
    • 1 litr wody
    • 1,5 szklanki octu
    • 1,5 łyżki soli
    • 2 szklanki cukru
    • 3 łyżeczki przyprawy curry
  3. Zalać słoiczki gorącą zalewą, zakręcić i gotować 10 minut od zagotowania.
    Ogórki w curry gotowe!

Ogórki w curry – dodatkowe informacje

Ogórki w curry można podawać do obiadu lub jako przystawkę do grilla.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki po zbójnicku
Następny przepis: Ogórki po Warszawsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode