Ogórki w curry
Ogórki w curry to smakowity sposób na urozmaicenie tradycyjnej receptury na ogórki kiszone. Ta zaskakująca i oryginalna wariacja dodaje pikantny, wyrazisty smak do nieodłącznego składnika naszych letnich i zimowych śniadań czy kolacji. Ogórki marynowane w sosie curry to kombinacja, której może Ci brakować do perfekcyjnej sałatki ziemniaczanej bądź kanapki z szynką. Jeśli jesteś fanem odważnych i niebanalnych kompozycji smakowych, przepis na ogórki w zalewie curry jest dla Ciebie. Odkryj nowe, egzotyczne oblicze klasycznych ogórków konserwowych. Wypróbuj i zasmakuj ogórków curry – bo kto powiedział, że kiszonki muszą być nudne?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ogórki w curry:
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 3 kg ogórków
- 5 cebul
- 3 łyżeczki gorczycy
- liście selera
Ogórki w curry – jak zrobić?
- WŁOŻYĆ DO SŁOIKA:
- ogórki umyte i ostrugane przekrojone na ćwiartki
- liście selera (do każdego słoika wedle uznania)
- gorczyce (szczyptę do każdego słoika)
- plastry cebuli (do każdego słoika po 1 plastrze dużym lub 2 małych)
- ZALEWA na ogórki w curry (zagotować w garnku zalewę z następujących składników):
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- Zalać słoiczki gorącą zalewą, zakręcić i gotować 10 minut od zagotowania.
Ogórki w curry gotowe!
Ogórki w curry – dodatkowe informacje
Ogórki w curry można podawać do obiadu lub jako przystawkę do grilla.