Ogórki po zbójnicku

Ogórki po zbójnicku

Ogórki po zbójnicku to jedna z najbardziej intrygujących wariacji na temat tradycyjnej ogórkowej przekąski. Ta wersja znana również jako „ogórki po cygańsku” to ukłon w stronę kuchni wschodnioeuropejskiej, która znana jest ze swojej umiejętności wykorzystywania prostych składników w nieoczekiwane, wyraziste i pełne smaku potrawy. Nie trzeba być kompletnym fanem ogórków, aby docenić unikalność i zaskakujący smak tego przepisu. To nietypowa propozycja na imprezę lub do picia piwa. Pasują zarówno do mięs, jak i do wegetariańskich przysmaków. Idealne dla wszystkich, którzy lubią probować czegoś nowego i innego. Ciekawi? Przygotujmy ogórki po zbójnicku!

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków
  • 0,5 kilograma cebuli
  • 2,5 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżeczki curry
  • 4 łyżeczki gorczycy

Ogórki po zbójnicku – jak zrobić?

  1. Ogórki umyć, wysuszyć i ze skórą pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Z porcji wychodzi około 8-9 słoików po 900ml.
  3. Zalewa:
    Ocet z cukrem zagotować, następnie dodać przyprawy: pieprz, paprykę ostrą, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać.
  4. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut.

Ogórki po zbójnicku – dodatkowe informacje

Dla smakoszy lubiących łagodniejszą formę ogóreczków, paprykę ostrą możemy zastąpić papryką słodką 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki po kartusku
Następny przepis: Ogórki w curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode