Ogórki po zbójnicku
Ogórki po zbójnicku to jedna z najbardziej intrygujących wariacji na temat tradycyjnej ogórkowej przekąski. Ta wersja znana również jako „ogórki po cygańsku” to ukłon w stronę kuchni wschodnioeuropejskiej, która znana jest ze swojej umiejętności wykorzystywania prostych składników w nieoczekiwane, wyraziste i pełne smaku potrawy. Nie trzeba być kompletnym fanem ogórków, aby docenić unikalność i zaskakujący smak tego przepisu. To nietypowa propozycja na imprezę lub do picia piwa. Pasują zarówno do mięs, jak i do wegetariańskich przysmaków. Idealne dla wszystkich, którzy lubią probować czegoś nowego i innego. Ciekawi? Przygotujmy ogórki po zbójnicku!
admin
Składniki:
- 3 kilogramy ogórków
- 0,5 kilograma cebuli
- 2,5 łyżki soli
- Zalewa:
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżeczki curry
- 4 łyżeczki gorczycy
Ogórki po zbójnicku – jak zrobić?
- Ogórki umyć, wysuszyć i ze skórą pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Z porcji wychodzi około 8-9 słoików po 900ml.
- Zalewa:
Ocet z cukrem zagotować, następnie dodać przyprawy: pieprz, paprykę ostrą, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać. - Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut.
Ogórki po zbójnicku – dodatkowe informacje
Dla smakoszy lubiących łagodniejszą formę ogóreczków, paprykę ostrą możemy zastąpić papryką słodką 🙂