Ogórki po Warszawsku

Ogórki po Warszawsku

Zanurzmy się w smakach kuchni stolicy Polski z przepisem na Ogórki po Warszawsku. Ten tradycyjny sposób konserwacji ogórków to prawdziwa gratka dla miłośników domowych przetworów. Są pikantne i aromatyczne, odrobinę słodkawe z wyraźnym octowym akcentem. Doskonale komponują się z kanapkami oraz daniami mięsnymi. Są również cudownym dodatkiem do sałatek. Ogórki po Warszawsku wyróżnia specyficzna zalewa, w której dojrzewają, przez co nasiąkają niepowtarzalnymi aromatami. Pachną domowym stołem, zachwycają intensywnością smaku – są symbolem warszawskiego savoir-vivre. Przygotuj składniki i zanurz się w kulinarną podróż do serca Polski.

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • 3 litry wody
  • 0,5 litra octu
  • 7 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • koper, ziele angielskie
  • cebulka pokrojona w piórka
  • marchewka pokrojona w plasterki
  • odrobina gorczycy na słoik

Ogórki konserwowe po warszawsku – jak zrobić?

  1. Wodę i ocet zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim i solą. Studzimy zalewę.
  2. Marchewkę, cebulkę, koper i gorczycę wsypujemy na dno słoika.
  3. Ogórki ciasno układamy w słoiku.
  4. Zalewamy całe ogórki zalewą, mocno zakręcamy.
  5. Gotujemy w garnku przez 5 minut pod przykryciem.

Ogórki po Warszawsku – dodatkowe informacje

Zalewa musi być zimna. Podczas gotowania, między dnem garnka a słoikami przydałaby się np. ściereczka albo gumowa wkładka. Koper układamy zarówno na dnie jak i na górze słoika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki w curry
Następny przepis: Ogórki w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode