Ogórki po Warszawsku
Zanurzmy się w smakach kuchni stolicy Polski z przepisem na Ogórki po Warszawsku. Ten tradycyjny sposób konserwacji ogórków to prawdziwa gratka dla miłośników domowych przetworów. Są pikantne i aromatyczne, odrobinę słodkawe z wyraźnym octowym akcentem. Doskonale komponują się z kanapkami oraz daniami mięsnymi. Są również cudownym dodatkiem do sałatek. Ogórki po Warszawsku wyróżnia specyficzna zalewa, w której dojrzewają, przez co nasiąkają niepowtarzalnymi aromatami. Pachną domowym stołem, zachwycają intensywnością smaku – są symbolem warszawskiego savoir-vivre. Przygotuj składniki i zanurz się w kulinarną podróż do serca Polski.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ogórki gruntowe
- 3 litry wody
- 0,5 litra octu
- 7 łyżek cukru
- 4 łyżki soli
- koper, ziele angielskie
- cebulka pokrojona w piórka
- marchewka pokrojona w plasterki
- odrobina gorczycy na słoik
Ogórki konserwowe po warszawsku – jak zrobić?
- Wodę i ocet zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim i solą. Studzimy zalewę.
- Marchewkę, cebulkę, koper i gorczycę wsypujemy na dno słoika.
- Ogórki ciasno układamy w słoiku.
- Zalewamy całe ogórki zalewą, mocno zakręcamy.
- Gotujemy w garnku przez 5 minut pod przykryciem.
Ogórki po Warszawsku – dodatkowe informacje
Zalewa musi być zimna. Podczas gotowania, między dnem garnka a słoikami przydałaby się np. ściereczka albo gumowa wkładka. Koper układamy zarówno na dnie jak i na górze słoika.