Ogórki po kartusku

Ogórki po kartusku

Zapraszam do odkrywania tradycji kulinarnych Śląska, której doskonałym przykładem są ogórki po kartusku. Ten wyjątkowy przepis pochodzi z XIX wieku i jest symbolem prostoty oraz oszczędności. Ceniony za swoje wyraziste smaki, czaruje zarówno miłośników kuchni tradycyjnej, jak i tych, którzy szukają nietuzinkowych doznań smakowych. Proste składniki, takie jak dojrzewające ogórki czy kwaskowata kiszona kapusta to sekret tej potrawy. Zarówno sama nazwa – ogórki po kartusku, jak i kompleksowość smaku, potrafią przenieść w czasie, przypominając o smakach dziecinnych lat spędzonych u babci na wsi.

Składniki:

  • 4 kilogramy małych ogórków gruntowych
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 5 małych cebul
  • 2 główki czosnku
  • baldachy kopru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna gorczycy
  • zalewa:
  • 3 litry wody
  • 0,5 litra octu 10%
  • 1 kilogram cukru
  • 3 łyżki soli

Ogórki po kartusku – jak zrobić?

  1. Składniki zalewy zagotowujemy razem i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Ogórki i paprykę dokładnie myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy wzdłuż w paski szerokości ok 1,5 cm. Cebulę i czosnek obieramy i płuczemy. Cebule przekrawamy na 8 cząstek, a ząbki czosnku na połowy. Baldachy kopru płuczemy i osączamy.
  3. W umytych słoikach układamy ogórki. Do każdego słoika wkładamy 2-3 paski papryki, 2 cząstki cebuli, 2-3 połówki ząbków czosnku, 2 baldachy kopru, połówkę liścia laurowego, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy.
  4. Ogórki z dodatkami zalewamy zalewą (może być jeszcze ciepła), zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Od razu wyjmujemy słoiki, ustawiamy na ściereczce do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Ogórki po kartusku – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 18 słoików półlitrowych gotowego przetworu. Jeśli po pasteryzacji ogórki podniosą się do góry, to znaczy, że słoik jest dobrze zamknięty i nadaje się do dłuższego przechowywania. Jeśli ogórki opadną na dno, najlepiej wstawić słoik do lodówki i zużyć w pierwszej kolejności.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki małosolne z chrzanem
Następny przepis: Ogórki po zbójnicku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode