Ogórki po kartusku
Zapraszam do odkrywania tradycji kulinarnych Śląska, której doskonałym przykładem są ogórki po kartusku. Ten wyjątkowy przepis pochodzi z XIX wieku i jest symbolem prostoty oraz oszczędności. Ceniony za swoje wyraziste smaki, czaruje zarówno miłośników kuchni tradycyjnej, jak i tych, którzy szukają nietuzinkowych doznań smakowych. Proste składniki, takie jak dojrzewające ogórki czy kwaskowata kiszona kapusta to sekret tej potrawy. Zarówno sama nazwa – ogórki po kartusku, jak i kompleksowość smaku, potrafią przenieść w czasie, przypominając o smakach dziecinnych lat spędzonych u babci na wsi.
admin
Składniki:
- 4 kilogramy małych ogórków gruntowych
- 2 strąki czerwonej papryki
- 5 małych cebul
- 2 główki czosnku
- baldachy kopru
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ziarna gorczycy
- zalewa:
- 3 litry wody
- 0,5 litra octu 10%
- 1 kilogram cukru
- 3 łyżki soli
Ogórki po kartusku – jak zrobić?
- Składniki zalewy zagotowujemy razem i odstawiamy do wystudzenia.
- Ogórki i paprykę dokładnie myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy wzdłuż w paski szerokości ok 1,5 cm. Cebulę i czosnek obieramy i płuczemy. Cebule przekrawamy na 8 cząstek, a ząbki czosnku na połowy. Baldachy kopru płuczemy i osączamy.
- W umytych słoikach układamy ogórki. Do każdego słoika wkładamy 2-3 paski papryki, 2 cząstki cebuli, 2-3 połówki ząbków czosnku, 2 baldachy kopru, połówkę liścia laurowego, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy.
- Ogórki z dodatkami zalewamy zalewą (może być jeszcze ciepła), zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Od razu wyjmujemy słoiki, ustawiamy na ściereczce do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Ogórki po kartusku – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 18 słoików półlitrowych gotowego przetworu. Jeśli po pasteryzacji ogórki podniosą się do góry, to znaczy, że słoik jest dobrze zamknięty i nadaje się do dłuższego przechowywania. Jeśli ogórki opadną na dno, najlepiej wstawić słoik do lodówki i zużyć w pierwszej kolejności.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki małosolne z chrzanem
Następny przepis: Ogórki po zbójnicku