Ogórki małosolne z chrzanem
Ogórki małosolne z chrzanem to tradycyjny przepis, który łączy w sobie orzeźwiającą chrupkość ogórków z pikantnym smakiem chrzanu. Są nieodzowną częścią polskiego stołu letniego, zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i podczas wieczornych grillowych spotkań z przyjaciółmi. Ten prosty, lecz wyrazisty dodatek do naszych posiłków, może stać się prawdziwym majstersztykiem w rękach osób, które cenią sobie domowe przetwory. Kluczowe składniki to oczywiście świeże ogórki i naturalny chrzan – baza, którą możemy wzbogacić według własnych upodobań. Spróbujcie sami, jak prosty i satysfakcjonujący może być ten proces.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy ogórków
- kilka gałązek kopru
- 8 liści winogron
- 10 ząbków czosnku
- 2 małe korzenie chrzanu
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
Ogórki małosolne z chrzanem – jak zrobić?
- Ogórki myjemy, usuwamy szypułki. Liście winogron i koper płuczemy. Chrzan obieramy, kroimy na podłużne paski, czosnek na czwórki.
- Na dno słoików kładziemy po 2 liście winogrona, na to pionowo układamy ogórki, później koper i tak na przemian, na wierzch paski chrzanu i czosnku.
- Sól rozpuszczamy z wodą, zalewamy ogórki do pełna, zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 2-3 dni. Jeśli ogórki zostaną, kroję je na czwórki i dokładam w wolne miejsca.
Słowo kluczowe: chrzan do ogórków
Ogórki małosolne z chrzanem – dodatkowe informacje
Do kiszenia ogórków można także użyć liści wiśni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki małosolne na koperku+wersja na ostro
Następny przepis: Ogórki po kartusku