Ogórki konserwowe zawsze udane

Ogórki konserwowe zawsze udane

Zapraszamy do przygotowania ogórków konserwowych zapewniających niezawodność smaku i konsystencji. Ten przepis na zawsze udane ogórki konserwowe jest niezwykle prosty, a efekt końcowy zadowoli każdego smakosza. Kluczowe jest utrzymanie właściwej głębokości smaku i chrupkości, a także zapewnienie odpowiedniej długości pasteryzacji. Jeśli zastanawiasz się, ile pasteryzować ogórki konserwowe, ten przepis rozwieje Twoje wątpliwości. Przygotuj razem z nami przepyszne, chrupiące ogórki konserwowe. Są idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek lub jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • świeże, małe ogórki zielone
  • kilka cebul
  • kilka marchewek
  • Zalewa:
  • 30 dag cukru
  • 4 litry wody
  • 1/2 litra octu 10%
  • 15 dag soli
  • Ponadto:
  • 1 większa wiązka kopru z baldaszkami
  • po 1 większym ząbku czosnku- na słoik
  • po kawałku chrzanu- na słoik
  • 3 ziarenka ziele angielskiego- na słoik
  • 1 małym kawałku listka laurowego- na słoik
  • 4 ziarenka gorczycy- na słoik

Ogórki konserwowe zawsze udane – jak zrobić?

  1. świeże ogórki 1.
    Ogórki myjemy. Nie obcinamy końcówek. Dokładnie, pionowo układamy w słoiku. Na dno dajemy koper. A później pozostałe przyprawy. Do każdego słoiczka wkładamy plaster cebuli oraz kilka plasterków marchewki.
  2. 2.
    Przygotowanie zalewy: Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i cukier. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet. Całość mieszamy.
  3. ogórki w słoikach 3.
    Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy każdy słoik, sprawdzamy, czy się nie leje.
  4. ogórki konserwowe 4.
    Słoiki duże pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 15 min. Po tym czasie, wyjmujemy z wody, odwracamy do góry dnem. Na drugi dzień wynosimy do spiżarki. Smacznego 😉

Porady – Dodatkowe informacje

Z tej porcji zalewy wychodzi 12 l słoików i 1 słoik 0,75l.

Z 10 kg ogórków wychodzi 20 l słoików.

Ogórków świeżo zerwanych z grządki, nie moczymy. Kupione natomiast, po przyniesieniu do domu- moczymy w zimnej wodzie, aby nabrały jędrności.

Ogórki duże lub wkładane do małych słoików, możemy przekroić.

Ja nie dodaje żadnych liści, bo nie chce sobie psuć smaku ogóreczków. Są bardzo smaczne bez tego zbędnego dodatku.

Ogóreczki mogą leżakować w chłodnej, ciemnej piwnicy, nawet kilka lat.

Smaczne chrupiące ogóreczki idealne do domowego chlebka ze swojskim smalczykiem. A także do: ziemniaków, śledzi, pieczonych mięs, wędliny, sałatek, surówek.

Słoiki wyparzamy wrzątkiem, razem z zakrętkami lub prażymy w piekarniku. Zawsze przed wyparzaniem, sprawdzamy stan i słoików i zakrętek, uszczerbione, zardzewiałe- wyrzucamy.

Można do każdego słoika włożyć po plasterku papryki czerwonej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki konserwowe bez pasteryzowania
Następny przepis: Ogórki konserwowe z peperoni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode