Ogórki konserwowe zawsze udane
Składniki:
- świeże, małe ogórki zielone
- kilka cebul
- kilka marchewek
- Zalewa:
- 30 dag cukru
- 4 litry wody
- 1/2 litra octu 10%
- 15 dag soli
- Ponadto:
- 1 większa wiązka kopru z baldaszkami
- po 1 większym ząbku czosnku- na słoik
- po kawałku chrzanu- na słoik
- 3 ziarenka ziele angielskiego- na słoik
- 1 małym kawałku listka laurowego- na słoik
- 4 ziarenka gorczycy- na słoik
Ogórki konserwowe zawsze udane – jak zrobić?
-
1.
Ogórki myjemy. Nie obcinamy końcówek. Dokładnie, pionowo układamy w słoiku. Na dno dajemy koper. A później pozostałe przyprawy. Do każdego słoiczka wkładamy plaster cebuli oraz kilka plasterków marchewki. -
2.
Przygotowanie zalewy: Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i cukier. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet. Całość mieszamy. -
3.
Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy każdy słoik, sprawdzamy, czy się nie leje. -
4.
Słoiki duże pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 15 min. Po tym czasie, wyjmujemy z wody, odwracamy do góry dnem. Na drugi dzień wynosimy do spiżarki. Smacznego 😉
Porady – Dodatkowe informacje
Z tej porcji zalewy wychodzi 12 l słoików i 1 słoik 0,75l.
Z 10 kg ogórków wychodzi 20 l słoików.
Ogórków świeżo zerwanych z grządki, nie moczymy. Kupione natomiast, po przyniesieniu do domu- moczymy w zimnej wodzie, aby nabrały jędrności.
Ogórki duże lub wkładane do małych słoików, możemy przekroić.
Ja nie dodaje żadnych liści, bo nie chce sobie psuć smaku ogóreczków. Są bardzo smaczne bez tego zbędnego dodatku.
Ogóreczki mogą leżakować w chłodnej, ciemnej piwnicy, nawet kilka lat.
Smaczne chrupiące ogóreczki idealne do domowego chlebka ze swojskim smalczykiem. A także do: ziemniaków, śledzi, pieczonych mięs, wędliny, sałatek, surówek.
Słoiki wyparzamy wrzątkiem, razem z zakrętkami lub prażymy w piekarniku. Zawsze przed wyparzaniem, sprawdzamy stan i słoików i zakrętek, uszczerbione, zardzewiałe- wyrzucamy.
Można do każdego słoika włożyć po plasterku papryki czerwonej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki konserwowe bez pasteryzowania
Następny przepis: Ogórki konserwowe z peperoni