Ogórki konserwowe z peperoni
W naszym dzisiejszym przepisie, zabierzemy was na kulinarną podróż po smakach jednego z klasycznych dań, które jest nieodzownym elementem niemalże każdego pikniku – ogórków konserwowych. Tym razem jednak dołączymy do nich nieco egzotyczny dodatek – peperoni w zalewie. Ta pikanteria świetnie podkreśla smak ogórków, dodaje im ostrzej nuty i sprawia, że tradycyjna potrawa nabiera zupełnie nowego wymiaru. Oczywiście, sprawdzi się również jako oryginalne przekąski do burgerów czy innych fast-foodów. To połączenie jest nie tylko pyszne, ale i niebywale proste do przygotowania. Zachęcamy do wypróbowania tego wybornej przekąski.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy świeżych gruntowych ogórków
- 4-5 papryczek peperoni
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 6,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Zalewa:
Ogórki konserwowe z peperoni – jak zrobić?
- Ogórki moczymy, usuwamy z nich zanieczyszczenia. Składniki zalewy gotujemy razem.
- Cebule kroimy w piórka.
- Do czystych słoików na dół dajemy trochę cebuli i ząbek czosnku.
- Układamy szczelnie ogórki, wciskamy peperoni między nie.
- Zalewamy ogórki, aby każdy był zakryty.
- Dokładnie zamykamy słoiki.
- Gdy słoiki ostygną, pasteryzujemy je 7-10 minut od zagotowania.
Smacznego.
Ogórki konserwowe z peperoni – dodatkowe informacje
Ogórki im dłużej leżą, tym bardziej stają się ostre. Można dodać tylko trochę peperoni, jeśli nie lubimy bardzo ostrych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki konserwowe zawsze udane
Następny przepis: Ogórki małosolne na koperku+wersja na ostro