Ogórki konserwowe z peperoni

Ogórki konserwowe z peperoni

W naszym dzisiejszym przepisie, zabierzemy was na kulinarną podróż po smakach jednego z klasycznych dań, które jest nieodzownym elementem niemalże każdego pikniku – ogórków konserwowych. Tym razem jednak dołączymy do nich nieco egzotyczny dodatek – peperoni w zalewie. Ta pikanteria świetnie podkreśla smak ogórków, dodaje im ostrzej nuty i sprawia, że tradycyjna potrawa nabiera zupełnie nowego wymiaru. Oczywiście, sprawdzi się również jako oryginalne przekąski do burgerów czy innych fast-foodów. To połączenie jest nie tylko pyszne, ale i niebywale proste do przygotowania. Zachęcamy do wypróbowania tego wybornej przekąski.

Składniki:

  • 2 kilogramy świeżych gruntowych ogórków
  • 4-5 papryczek peperoni
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • Zalewa:

  • 6,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie

Ogórki konserwowe z peperoni – jak zrobić?

  1. Ogórki moczymy, usuwamy z nich zanieczyszczenia. Składniki zalewy gotujemy razem.
  2. Cebule kroimy w piórka.
  3. Do czystych słoików na dół dajemy trochę cebuli i ząbek czosnku.
  4. Układamy szczelnie ogórki, wciskamy peperoni między nie.
  5. Zalewamy ogórki, aby każdy był zakryty.
  6. Dokładnie zamykamy słoiki.
  7. Gdy słoiki ostygną, pasteryzujemy je 7-10 minut od zagotowania.

Smacznego.

Ogórki konserwowe z peperoni – dodatkowe informacje

Ogórki im dłużej leżą, tym bardziej stają się ostre. Można dodać tylko trochę peperoni, jeśli nie lubimy bardzo ostrych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki konserwowe zawsze udane
Następny przepis: Ogórki małosolne na koperku+wersja na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode