Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko - kwaśniej zalewie

Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko – kwaśniej zalewie

Przedstawiamy tradycyjny przepis na słodko-kwaśne ogórki konserwowe z dodatkiem aromatycznej papryki i soczystej cebuli. Ten znakomity przepis to idealny sposób na przygotowanie domowych konserw na zimę. Ogórki, cebula i papryka pokryte są słodko-kwaśną zalewą, którą można dostosować do własnych preferencji. Domowe ogórki w zalewie nabierają wyjątkowego smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami, jest także doskonałym dodatkiem do kanapek. Do wykonania tej konserwy potrzebne będą tylko proste składniki, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Przygotuj się na prawdziwą ucztę pełną smaków!

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 5 słoików o pojemności 1 l
  • do każdego słoika po:
  • 1 listku laurowym
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczce gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 8 płaskich łyżek cukru

Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko-kwaśniej zalewie – jak zrobić?

  1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, studzę.
  2. Umyte ogórki kroję na pół po długości i w pół plasterki – ok. 0,5 cm grubości.
  3. Obraną cebulę kroję w pół plasterki, a oczyszczoną paprykę w sporą kostkę.
  4. W słoiki układam przyprawy i czosnek, ogórki na przemian z cebulą i papryką.
  5. Warzywa zalewam zalewą, słoiki zakręcam.
  6. Pasteryzuję słoiki tylko do momentu zagotowania.
  7. Czekam 5 minut, następnie wyjmuję słoiki i ustawiam je do góry dnem.
  8. Pozostawiam słoiki do dnia następnego i wynoszę je do spiżarki.

Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko – kwaśniej zalewie – dodatkowe informacje

Dokładną ilość ogórków trudno ustalić, wszystko zależy od ich wielkości, układania w słoikach.

Zalewa, a potem ogórki nie są ostre, raczej słodko – kwaśne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki konserwowe bez pasteryzowania
Następny przepis: Ogórki konserwowe z peperoni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode