Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko – kwaśniej zalewie
Przedstawiamy tradycyjny przepis na słodko-kwaśne ogórki konserwowe z dodatkiem aromatycznej papryki i soczystej cebuli. Ten znakomity przepis to idealny sposób na przygotowanie domowych konserw na zimę. Ogórki, cebula i papryka pokryte są słodko-kwaśną zalewą, którą można dostosować do własnych preferencji. Domowe ogórki w zalewie nabierają wyjątkowego smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami, jest także doskonałym dodatkiem do kanapek. Do wykonania tej konserwy potrzebne będą tylko proste składniki, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Przygotuj się na prawdziwą ucztę pełną smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 2 kg ogórków gruntowych
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 5 słoików o pojemności 1 l
- do każdego słoika po:
- 1 listku laurowym
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczce gorczycy
- 2 ząbki czosnku
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 płaskie łyżki soli
- 8 płaskich łyżek cukru
Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko-kwaśniej zalewie – jak zrobić?
- Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, studzę.
- Umyte ogórki kroję na pół po długości i w pół plasterki – ok. 0,5 cm grubości.
- Obraną cebulę kroję w pół plasterki, a oczyszczoną paprykę w sporą kostkę.
- W słoiki układam przyprawy i czosnek, ogórki na przemian z cebulą i papryką.
- Warzywa zalewam zalewą, słoiki zakręcam.
- Pasteryzuję słoiki tylko do momentu zagotowania.
- Czekam 5 minut, następnie wyjmuję słoiki i ustawiam je do góry dnem.
- Pozostawiam słoiki do dnia następnego i wynoszę je do spiżarki.
Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko – kwaśniej zalewie – dodatkowe informacje
Dokładną ilość ogórków trudno ustalić, wszystko zależy od ich wielkości, układania w słoikach.
Zalewa, a potem ogórki nie są ostre, raczej słodko – kwaśne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki konserwowe bez pasteryzowania
Następny przepis: Ogórki konserwowe z peperoni