Ogórki konserwowe bez pasteryzowania
Ogórki konserwowe to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Ten prosty przepis na pyszne ogórki konserwowe z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi ogórków. A to, co go wyróżnia, to brak konieczności pasteryzowania, co ułatwia proces ich przygotowania. Przepis na gotowanie zalewy jest idealny dla tych, którzy nie chcą spędzać godzin w kuchni. Bez użycia cukru czy kopru, uzyskasz ogórki konserwowe, które smakują jak te ze sklepu. Zaprezentowany sposób konserwacji i zawekowania ogórków to prawdziwy hit, a ogórki konserwowe w słoiku to idealna przekąska, nie tylko na grilla czy do obiadu, ale również jako samodzielna przegryzka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- małe ogórki
- koper
- chrzan
- czosnek
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- marchewka pokrojona w zapałkę lub plasterki
- Zalewa na 4 słoiki 0.5 l
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
Ogórki konserwowe bez pasteryzowania – jak zrobić?
- Przygotować potrzebną ilość słoików. Umyte słoiki wstawić do piekarnika i włączyć go na 100°C. Po wyłączeniu piekarnika ostrożnie wyjąć słoiki.
- Umyte ogórki włożyć pionowo do słoików. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, listek laurowy, 3 ziarenka ziela, kilka plasterków lub zapałek marchewki, 2-3 wiórki chrzanu, szczyptę gorczycy i pokrojony ząbek czosnku.
- Zagotować składniki zalewy, a następnie gorącą zalać ogórki w słoikach. Słoiki należy natychmiast zamknąć i otulić grubym kocem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować ogórków konserwowych.
Ogórki konserwowe bez pasteryzowania – dodatkowe informacje
Można sobie pracę ułatwić, dodając gotową mieszankę przypraw do ogórków konserwowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki kiszone z miodem
Następny przepis: Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko - kwaśniej zalewie