Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Ogórki konserwowe to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Ten prosty przepis na pyszne ogórki konserwowe z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi ogórków. A to, co go wyróżnia, to brak konieczności pasteryzowania, co ułatwia proces ich przygotowania. Przepis na gotowanie zalewy jest idealny dla tych, którzy nie chcą spędzać godzin w kuchni. Bez użycia cukru czy kopru, uzyskasz ogórki konserwowe, które smakują jak te ze sklepu. Zaprezentowany sposób konserwacji i zawekowania ogórków to prawdziwy hit, a ogórki konserwowe w słoiku to idealna przekąska, nie tylko na grilla czy do obiadu, ale również jako samodzielna przegryzka.

Składniki:

  • małe ogórki
  • koper
  • chrzan
  • czosnek
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • marchewka pokrojona w zapałkę lub plasterki
  • Zalewa na 4 słoiki 0.5 l
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania – jak zrobić?

  1. Przygotować potrzebną ilość słoików. Umyte słoiki wstawić do piekarnika i włączyć go na 100°C. Po wyłączeniu piekarnika ostrożnie wyjąć słoiki.
  2. Umyte ogórki włożyć pionowo do słoików. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, listek laurowy, 3 ziarenka ziela, kilka plasterków lub zapałek marchewki, 2-3 wiórki chrzanu, szczyptę gorczycy i pokrojony ząbek czosnku.
  3. Zagotować składniki zalewy, a następnie gorącą zalać ogórki w słoikach. Słoiki należy natychmiast zamknąć i otulić grubym kocem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować ogórków konserwowych.

Ogórki konserwowe bez pasteryzowania – dodatkowe informacje

Można sobie pracę ułatwić, dodając gotową mieszankę przypraw do ogórków konserwowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki kiszone z miodem
Następny przepis: Ogórki konserwowe z cebulką i papryką w słodko - kwaśniej zalewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode