Ogórki kiszone z miodem

Ogórki kiszone z miodem

Ogórki kiszone z miodem to propozycja dla miłośników niecodziennych połączeń smaków. Słodki miód doskonale przełamuje wyrazisty, kwasowy smak tradycyjnie kiszonych ogórków, tworząc niezwykle smaczną kompozycję, którą warto mieć w swojej spiżarni. To przepis, który nie tylko zaskoczy i zadowoli Twoje kubki smakowe, ale również doda wyjątkowej nuty do Twoich tradycyjnych potraw. Szczególnie polecamy go na chłodniejszy sezon, kiedy tęsknienie za smakiem lata jest szczególnie silne. Wypróbuj naszą propozycję na ogórki kiszone na słodko!

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli do kiszenia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 gałązki kopru
  • korzeń chrzanu – obrany
  • liść chrzanu
  • 4 słoiki litrowe

Ogórki kiszone z miodem – jak zrobić?

  1. Na dnie każdego słoika układam po kawałku liścia chrzanu, następnie ciasno ogórki, a między nimi – koper, kawałki chrzanu, pokrojone ząbki czosnku, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
  2. Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaję sól, miód, mieszam.
  3. Zalewam ogórki, słoiki zakręcam, wynoszę w chłodne miejsce.

Porady – Ogórki kiszone z miodem – dodatkowe informacje

Po dwóch, trzech dniach mamy ogórki małosolne ale warto poczekać 2-3 miesiące do jesieni, to dopiero smak:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki kiszone w Butelce
Następny przepis: Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode