Ogórki kiszone na zimę
Ogórki kiszone na zimę stanowią nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek czy daniem podstawowym wielu potraw. Kto raz spróbował ich intensywnego, kwasowego smaku, ten na pewno nie zapomni o ich przygotowaniu przed zimowym sezonem. Przy każdej okazji będziemy mogli cieszyć się naturalnym, domowym smakiem pysznych ogórków kiszonych, zrobionych według naszego ulubionego przepisu. Właśnie ten przepis podajemy poniżej – sprawdzony, prosty, szybki i co najważniejsze – niezawodny. Zapraszamy do kiszenia!
admin
Składniki:
- Ilość składników może się różnić w zależności od ilości ogórków i sposobu układania:
- 4 słoiki – 1 litr
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 korzenie chrzanu
- 8 ząbków czosnku
- 4 gałęzie kopru z nasionami
- po kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy
- 4 listki laurowe
- po 4 liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki
- Zalewa:
- 2 litry przegotowanej zimnej wody
- 4 płaskie łyżki soli do kiszonek
Ogórki kiszone na zimę – jak zrobić?
- Ogórki i koper należy umyć.
- Czosnek i chrzan należy obierając i kroić na mniejsze części.
- Należy przygotować zalewę z soli i wody, a następnie wymieszać składniki.
- Do słoików należy układać kolejno koper, ogórki, po 2 ząbki czosnku na słoik, kawałki chrzanu, po 1 listku laurowym, ziarna pieprzu, gorczycy oraz ziela.
- Na wierzch należy położyć po liściu dębu, wiśni i czarnej porzeczki, a następnie zalać zalewą.
- Słoiki należy zakręcić i pozostawić w kuchni na 3 dni, po czym przetransportować do spiżarni.
Tekst: Pyszne ogórki kiszone na zimę.
Ogórki kiszone na zimę – dodatkowe informacje
Najlepiej gdy ogórki pochodzą od znajomego ogrodnika, a najlepiej z własnego ogrodu, miejmy nadzieje, że nie są przenawozowane. Wtedy najlepiej się udają.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki kiszone małosolne w/g Bożenki
Następny przepis: Ogórki kiszone do słoików na zupę