ogórasy zalane wrzątkiem na zimę…
Składniki:
- 3 kilogramy ogórków gruntowych
- 1 pęk dojrzałego podsuszonego kopru
- 7 główek czosnku
- 3 sztuki chrzanu korzeniowego
- 7 sztuk liści laurowych
- 14 sztuk ziela angielskiego
- 7 łyżeczek ziarenek gorczycy
- – w opisie Sól
- – w opisie cukier
- – ile potrzeba wrzątku
Ogórasy zalane wrzątkiem na zimę… – jak zrobić?
-
1. Ogórki gruntowe niewielkie namoczyć w zimnej wodzie 20 minut, potem każdy ogórek dobrze umyć i opłukać. Obrać czosnek, chrzan umyć i pokroić na kawałki, koper dojrzały i lekko podsuszony opłukać. Na dno wyparzonego litrowego słoika włożyć porcję kopru i zacząć układać ciasno ogórki. Powkładać ząbki czosnku (1 główka na słoik), kawałki chrzanu, 1 liść laurowy, po 2 ziela angielskie, po łyżeczce gorczycy na każdy słoik. Na wierzch położyć porcję kopru.
-
2. Na 1 litr wrzątku daję 1 pełną łyżkę soli i niepełną łyżkę cukru – cukier wspomaga twardość ogórków – sprawdzony przepis od babci prawie 100 letni. W wrzątku rozpuścić sól i cukier i od razu zalewać ogórki. Wyszło mi około 4 litry wrzątku do zalania. Słoiki od razu mocno zakręcić i postawić je na wieczku. Nie pasteryzuję słoików.
-
3. Gdy są już zimne słoiki, postawić je na denku w ciemnym miejscu. Z tej ilości wyszło 7 słoików. Trochę ogórków zostało i małosolne zrobiłam.
-
4. Po 1,5 tygodnia są pyszne, ale w zimie będą ukiszone smakowicie.
ogórki kiszone zalewane wrzątkiem – dodatkowe informacje
Na 1 litr wrzątku daję 1 pełną łyżkę soli i niepełną łyżkę cukru – cukier wspomaga twardość ogórków – sprawdzony przepis od babci prawie 100 letni…